Slobodne aktivnosti u OŠ „Jovan Popović“ – Filozofija za decu

Postavljeno: 03.12.2022

Predavanje pod nazivom “Filozofija za decu” u biblioteci OŠ “Jovan Popović” održali su profesor filozofije u Gimnaziji u penziji Ljubomir Petrović i dr Saša Radovanović, docent Filološko umetničkog fakulteta (FILUM) iz Kragujevca.

Prema rečima nastavnice Dušanke Milosavljević, koja predaje srpski jezik i književnost, program slobodnih aktivnosti u školi obuhvata brojne sadržaje, za koje su učenici zainteresovani:

Sada vodim i dodatnu aktivnost Filozofija za decu. To je predmet koji od ove godine postoji u osnovnim školama kao slobodna aktivnost i mi smo odlučili da pozovemo nove, zanimljive ljude, filozofe da popričaju sa učenicima, koji su članovi Filozofske sekcije i da vidimo šta je to filozofija i kako mi razmišlamo i zašto je dobro znati premise ove važne naučne discipline.

Docent na kragujevačkom FILUM-u dr Saša Radovanović kaže da je ovo bila dobra prilika da se đacima predstave osnovne filozofske ideje u skladu sa njihovim uzrastom i da se objasne primarni filozofski pojmovi, pravci i shvatanja.

-Važno je istaći značaj kritičkog mišljenja, objasniti pojam filozofije i njenih disciplina – ontologije, gnoseologije, aksilologije, etike, retorike, logike, estetike, antropologije… Ukratko smo izložili istoriju filozofije, ispičali nekoliko anegdota i interesantnih događaja iz života i rada znamenitih filozofa, književnika i drugih misilaca i naučnika, a sve u cilju da se deci pomogne da shvate značaj i veličinu filozofije, kao duhovne i naučne discipline.

Na hramu u Defima, u Grčkoj, davno je zapisano “Spoznaj samoga sebe”, a to znači da filozofija daje odgovore na brojna životna pitanje čoveka i za to je treba izučavati, istakao je dr Radovanović.

Ljubomir Petrović je podsetio da se u Evropi realizuje projekat Filozofija u osnovnoj školi i pohvalio ideju njenog uvođenja u program osnovnog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji:

Još Demokrit je govorio misli dobro, dobro govori i čini dobra dela, ono što čoveku priliči da radi. Po Epikuru filozofijom treba da se bave i mladi i stari i da traže mudrost. Čovek treba da živi u skladu sa vrlinom i treba da se oslobodi straha. Gete je pisao “Fausta” 45 godina i govorio da treba živeti punim životom. Život ima smisao, a ostaje problem kako da pojedinac u društvu nađe smisao života, da ne bi smo prošli pored života, što bi rekao Dostojevski. Sokratova misao – ja znam da ništa ne znam, treba da bude životna maksima svakog čoveka.

Predavanju su prisustvovali i nastavnici ove škole, program je realizovan u organizaciji Kulturnog centra Kruševac i Srpskog filozofskog društva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Grada Kruševca.

Tekst i foto: Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top