“@Instabajka” učenika OŠ “Jovan Popović”

Postavljeno: 14.05.2021

Dramska sekcija “Jovanovci” iz OŠ “Jovan Popović” predstavila se na ovogodišnjem Festivalu školskog teatra sa komadom “@Instabajka”. Predstavu je režirala nastavnica srpskog jezika i književnosti Tamara Milutinović po ideji Vasilija Stankovića, učenika petog razreda. Kroz formu bajke, predstavljen je savremni problem – bezbednost na interentu

– Ovu predstavu smo napravili po motivima domaćeg zadatka na temu “Kako sam pobedio aždaju” u kome su učenici opisali kako su doživeli svoju pobedu i svoju ideju aždaje. Na samom času smo izveli predstavu po motivima iz domaćeg zadatka Vasilija Stankovića i odlučili da je pretočimo u pravu predstavu kojom ćemo predstaviti našu školu na ovogodišnjem FeŠT-u – kaže Tamara Milutinović, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Po njenim rečima, izazovno je spremati predstavu pod epidemiološkim merama, ali su joj u tome pomogle kolege.

– U susret su nam izašle nastavnica matematike, engleskog, geografije i direktorka koja je dala scenska rešenja. Pripremati predstavu pod maskama nije lako, nema mimike, tu je samo govor očiju, ali moji hrabri petaci su se sa tim odlično izborili – ističe ona.

Vasilije Stanković, učenik petog razreda čiji je domaći zadatak inspirisao celu predstavu kaže da mu je veoma drago zbog toga.

– Ja sam napisao priču o vitezu koji je išao da izbavi princezu koju je zatočila aždaja. Drago mi je da se svima dopao moj domaći i da smo od toga napravili predstavu – navodi on.
Vasilije se našao u ulozi kralja, a lik njegove supruge, kraljice, iznela je Jana Bjelica.
-Uvek sam volela glumu. Ponekad je teško da se zapamti tekst napamet, kao kad učimo pesmice u školi. Ove godine sam se prebacila u ovu školu, imala sam tremu jer nikog nisam poznavala, ali sad smo se dobro upoznali i sprijateljili – objašnjava ona.

Njena drugarica iz odeljenja, Elena Ivanović, našla se u ulozi princeze File.

– Princeza koju glumim se sa svojim drugaricama bori protiv aždaje. Drago mi je da učestvujem u predstavi, iako je ponekad bilo malo naporno, jer ja idem u i u Muzičku školu, pa treba sve obaveze uskladiti – kaže ona.
Bajka ne bi bila bajka da nema negativca, a ovaj put je to aždaja, koja je metafora opasnosti na internetu.

– Aždaja je metafora opasnosti koja nas vreba na društvenim mrežama ukoliko ih koristimo na pogrešan način. Naša aždaja doživljava jednu transformaciju i postaje dobar momak, pronalazi ljubav svog života, na kraju se događa i svadba, tako da naša bajka ima srećen kraj. Poruka ove priče je da moramo biti pažljivi i da sve moramo odmeriti, da je mera najvažnija stvar kad je u pitanju internet – kaže nastavnica Tamara Milutinović.

Zastrašujuću aždaju glumi Aleksandar Pejić, kome se ova uloga veoma dopala.

– Aždaja sve hvata i stavlja u lonac, to je savršena uloga za mene. Na kraju predstave ona postaje čovek uz pomoć magije. Da bih se spremio, čitao sam tekst stalno sa svojim drugarima, nastavnica nam je puno pomogla – ističe on.

Zlu vešticu Roganu, koja odvlači princeze u svoju mračnu internet šumu tumači Jana Krupniković. Ona kaže da mladi treba da koriste društvene mreže uz izvesna ograničenja.

– Mnogo je lepo što svi učestvujemo u predstavi tako smo pokazali koliko se dobro slažemo. Mislim da svi treba da budemo pažljivi, da vodimo računa o tome šta izlažemo, sa kime se dopisujemo i kome dopuštamo da ima pristup našim društvenim mrežama. Moramo da se zaštitimo od svakog vida opasnosti – navodi ona.

U pripremanju predstave učestovalo je dvanaest učenika, cela A grupa odeljenja 5/1. Zbog epidemioloških mera, na sceni istovremeno može biti samo desetoro, te su zbog toga učenica i učenik koji tumače istražitelje, Anja Stanković i Todor Avramović na sceni prisutni preko video-bima, dok iza scene puštaju slajdove, muziku i svetla.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top