Uručene Svetosavske nagrade najboljim kruševačkim učenicima i studentima

Postavljeno: 26.01.2024

U prepunoj Mozaik sali Gradske uprave, tradicionalno su uručene Svetosavske nagrade. Grad Kruševac je nagradio 27 najuspešnijih učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola, kao i šest studenata sa teritorije Grada koji su proteklu školsku godinu, nakon položenih svih ispita, završili sa prosečnom ocenom 10.

Svetosavskom himnom koju je izveo hor Muzičke škole „Stevan Hristić“, započela je tradicionalna svečanost dodeljivanja nagrada najuspešnijim učenicima i studentima.
Studenti su nagrađeni novčanom nagradom od 20.000 dinara i knjigama „Sabrana dela“ Jovana Dučića, dok su učenici pored navedene knjige, dobili novčanu nagradu od 15.000 dinara i primerak postera sa fotografijama najboljih učenika.

Učenici i studenti će takođe biti nagrađeni i besplatnom godišnjom kartom za praćenje programskog sadržaja čiji je osnivač Grad Kruševac.

Prisutne ponosne roditelje i uspešne učenike i studente pozdravila je predsednica Privremenog organa grada Kruševca Jasmina Palurović, poručivši da je ponosna što Kruševac ima takvu decu.

– Novčana sredstva i knjige su samo simbolična nagrada kako bi se skrenula pažnja na vas najbolje, koji su svoj život opredelili da uče, da stiču nova znanja, da budu vredni i najbolji. Nema boljeg puta od puta Svetosavlja, koji predstavlja put znanja, obrazovanja, vrednog rada, poštenja i pre svega ljubavi. Uz moje čestitke da budete i dalje dobri, da i dalje učite, vredno radite, vodite računa prvenstveno o svom znanju, jer to je jedino što imate na ovome svetu. Sve ostalo će proći i doći, ali znanje koje steknete je samo vaše. Čuvajte ga i unapređujte. Letite raširenih krila i uvek se vraćajte kući u Kruševac, vaš Grad koji sledi staze cara Lazara i put Svetosavlja. Dragi moji, želim vam srećnu sutrašnju slavu! Neka vas prati zdravlje i vitalnost dok hodate stazama Svetosavlja – poručila je Jasmina Palurović.

Marijana Jovanović, zamenica predsednika Komisije za stipendiranje i nagrađivanje učenika i studenata Grada Kruševca, uručila je nagrade studentima koji su u školskoj 2022/2023. godini položili sve ispite sa prosečnom ocenom 10, dok je predsednica Privremenog organa grada Kruševca uručila nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola.

U ime nagrađenih se obratio Tadija Jelisijević, učenik četvrte godine Gimnazije u Kruševcu, koji je ostvario velike uspehe na međunarodnim takmičenjima iz oblasti fizike, matematike, astronomije i astrofizike.

– Biti sledbenik Svetog Save je velika čast, ali i dužnost i odgovornost. U skladu sa samom suštinom učenja, koje smatra da je profesija učitelja i predavača sveta misija usmerena ka izgradnji boljeg društva, ova nagrada Svetog Save bi trebalo da nam bude uzor u tome kako treba voleti svoj grad, zemlju i narod. Takođe, predstavlja putokaz kako aktivno doprineti unapređenju društva – istakao je Tadija nakon čega je dodelio plakat fotografija najboljih učenika predsednici Privremenog organa grada Kruševca.

Svoje utiske je izneo Nikola Tonić koji uporedo pohađa kruševačku Gimnaziju i Muzičku školu „Stevan Hristić“.

– Mogu da kažem da ova nagrada svima nama predstavlja krunu u dosadašnjem školovanju. To je svakako jedna od najznačajnijih nagrada i priznanja koje smo do sad dobili, pa sam ponosan što sam i ja među nagrađenima. U planu mi je da nakon završetka srednje škole, upišem studije za informatički inženjering – naveo je Tonić.

– Ovo je velika nagrada za sav moj dosadašnji trud. Takođe, podstiče me da nastavim dalje da radim i da se trudim u ostvarivanju boljih rezultata. U planu mi je da upišem gimnaziju u Kruševcu, gde očekujem da nastavim sa radom i uspesima kao i do sada – rekla je Ivona Petrović, učenica OŠ „Vuk Karadžić“.

N. L.

Ostale vesti

back-to-top