Biciklom do zdravije životne sredine

Postavljeno: 16.09.2021

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, danas je u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ za dvadesetak učenika šestog razreda održana radionica o brzoj popravci najčešćih kvarova na biciklima

Centralna tema ovogodišnje manifestacije je zdravlje, a sprovodi se pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi“. Započelo se u Velikom Šiljagovcu sa vožnjom od škole do Zebice, a za naredne dane najavljene su brojne aktivnost.

– Za đake je vrlo važno da znaju osnove u popravci bicikla kako bi se bezbednije kretali, pa se i ova današnja radionica prvenstveno odnosi na to – rekla je Jelena Nikolić, savetnik za održivu urbanu mobilnost.

Bicikl inače ponovo dobija na popularnosti, tome svedoči sve veći broj školaraca koji svakodnevno uživaju u ovom prevoznom sredstvu. Deca su samim tim pokazala veliku zainteresovanost za današnje dešavanje, a kao najčešće probleme i kvarove navode ispadanje lanca i bušenje guma.

Predavač Jordan Lapčević, osnivač i vlasnik radnje „BikeSport“ pokazao im je najlakše načine za zamenu unutrašnje gume, vraćanja i nameštanja lanca, koji će im ubuduće sigurno biti od koristi.

– Deci smo danas uz pomoć organizacije za Nultu emisiju ugljen-dioksida pokazali kako da svoj bicikl poprave. Kada deci pričate interesantne stvari, ono što njih interesuje poput ovog danas oni su izuzetni. Bicikl postaje neophodan kao transportno sredstvo, ali je jako bitan i u rekreativnom segmentu. Pogotovu danas, u vreme korona virusa, bicikl predstavlja beg od toga. Na taj način stres se gubi i nestaje – kazao je on.

Naš sagovornik preporučuje bicikl sa brzinama za namlađe sugrađane, jer Kruševac ima pogodan teren za vožnju, ističe Bagdalu i Slobodište kao najpogodnije.

Osnovna škola „Jovan Popović“ je, u okviru današnje akcije, dobila presu za pet ambalažu.

– Danas smo bili u prilici da realizujemo jednu korisnu radionicu kojoj su se učenici radovali. Pored toga škola je dobila presu za pet ambalažu kojoj ćemo svakodnevne aktivnosti učiniti još više ekološkim – naglasila je direktorka škole Snežana Stefanović Milanović.

Radionica se sprovodi u Okviru projekta koje organizuje udruženje Nulte emisije ugljen-dioksida, a sufinansira je grad Kruševac.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top