Radionica NVO “Lokalna kuća razvoja Brus” – obuka za aktivno građansko društvo

Postavljeno: 11.04.2021

Radionica je deo projekta “Zajedno za aktivno građansko društvo-ACT” koji “Lokalna kuća razvoja Brus” realizuje od prvog oktobra prošle godine. Cilj projekta je direktno uključivanje stanovnika Opštine Brus u javni život i odlučivanje na lokalnom nivou, kao i razvoj ove NVO u narednom dvogodišnjem periodu. Projekat finansira Vlada Švajcarske, a sprovode Građanske inicijative u konzorcijumu sa švajcarskom organizacijom “Helvetas Swiss Intercooperation”. 

Mi smo jedna od 30 organizacija civilnog društva u Srbiji koja je dobitnica ACT-institucionalnog granta, čija je svrha u eksternom smislu uključivanje što većeg broja građanstva i organizacija civilnog društva u javni život i odlučivanje na lokalnom nivou, a u internom smislu podizanje unutrašnjih kapaciteta naše organizacije: ljudskih resursa, logističkih, tehničkih i finansijskih kapaciteta naše organizacije – kaže Vladica Pavlović, predsednik Upravnog odbora NVO “Lokalna kuća razvoja Brus”. 

Ciljna grupa projekta su svi građani, donosioci odluka, stručna javnost, institucije, organizacije civilnog društva, biznis sektor i mediji sa teritorije Opštine Brus. Projektom je planirana realizacija osam stručnih radionica iz sledećih oblasti: strateško planiranje, javno zagovaranje, izrada i implementacija lokalnih strateških dokumenata, izrada i implementacija lokalnih akcionih planova, finansijsko upravljanje rada udruženja, održivost organizacija građanskog društva, upravljanje projektnim ciklusom i socijalno preduzetništvo. 

U Centru za kulturu Brus već je održana prva radionica pod nazivom “Za aktivno građansko društvo-ACT”. O temi “Upravljanje projektnim ciklusom po metodologiji EU” na radionici je govorio dr Nenad Krstić, predsednik Udruženja za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” Kruševac. 

Krstić  je govorio i o održivosti organizacija građanskog društva (finansijskoj, institucionalnoj i kadrovskoj), o projektnom i neprojektnom finansiranju, kampanji za prikupljanje sredstava i drugim načinima obezbeđivanja uslova za njihov rad.

Učesnici radionice bili su pripadnici civilnog sektora, lokalne samouprave, biznis sektora i medija, a ovaj susret bio je i prilika da čuju nešto više i o socijalnom preduzetništvu i mogućnosti stvaranja stimulativnog ambijenta za to na lokalnom nivou.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top