Napredak jesenji prvak

Postavljeno: 09.12.2015

Fudbal, Prva liga Srbije

Fudbalski tim iz Kruševca pretekao je Bačku u pretposlednjem kolu, a pobedom u derbiju poslednjeg kola protiv Bežanije obezbedio zimovanje na liderskom tronu

Stavljena je tačka na fudbalsku prvoligašku jesen. Za Napredak – na najbolji mogući način. Crveno-beli su u poslednjem kolu polusezone u direktnom dvoboju sa Bežanijom, jednim od najozbiljnijih konkurentata u borbi za Superligu, u gostima slavili sigurnu pobedu – 2:0. Dovoljno da sačuvaju dva boda prednosti u odnosu na Bačku i kao lideri prvoligaškog karavana sanjaju elitne snove na zimskoj pauzi.

I Bačka je, doduše, u poslednjoj utakmici jeseni uknjižila sva tri boda savladavši ČSK Pivaru (1:0), pa će na proleće nastaviti da prati lidera na tabeli sa samo dva boda zaostatka.

Napredak je, naime, prvi deo prvenstva završio na prvom mestu sa 35 bodova, druga je Bačka sa 33, a zatim slede Bežanija (24), Sinđelić i ČSK Pivara (23). Zanimljivo je da je ekipa Zemuna, koja je u prvenstvo ušla kao glavni favorit za šampuonsku titulu, na kraju jeseni tek devetoplasirani tim na tabeli, sa skromnim učinkom od 19 osvojenih bodova.

U 15 utakmica, slavili su Kruševljani 11 puta, po dva puta su igrali nerešeno i pretrpeli poraz, ovo drugo, doduše, na startu prvenstva, što su srećom brzo kompnenzovali kasnijim odličnim igrama i rezultatima u kontinuitetu. Pritom su mreže protivničkih timova zatresli  ukupno 25 puta, a loptu iz sopstvene vadili 12 puta. Efikasniji od njih bili su samo fudbaleri Bačke (31 gol), a bolji u odbrani igrači Sinđelića (odbrana kapitulirala samo 11 puta).

Prvi strelac Napretka i Prve lige Srbije, Bojan Beljić postigao je osam golova, prate ga Damnjanović sa pet i Ndiaje sa tri. Najviše minuta u igri, po 1260, proveli su Gobeljić i Simonović.

Sve u semu, učinak koji može samo da obavezuje, jer vodi povratku u elitno društvo. Upravo ono što su na početku prvenstva oprezno i nagoveštavano.

Prvo poluvreme derbija poslednjeg kola, Bežanija – Napredak u Beogradu, završeno je mirnih mreža, što ne znači da fudbaleri Napretka u tom delu utakmice nisu imali prilike da ih zatresu. Gol su zato postigli ubrzo po početku drugog, u 48. minutu, a strelac je bio Damnjanović, posle loše reakcije odbrane Bežanije. Imao je ovaj igrač udela i u događaju iz 65. minuta, kada je definitivno odlučeno pitanje pobednika – proigrao je odličnog Beljića, koji je postigao svoj novi prvenstveni gol za konačnih 2:0 za Napredak.

Napredak je, tako, zahvaljujući bodovima sa BASK arene zadržao čelnu titulu na tabeli, na koju se popeo nedelju dana pre toga, pobedom u pretposlednjem kolu protiv BSK-a u Kruševcu sa 3:1. Tu utakmicu je obeležio sjajni Bojan Beljić, trostruki strelac, koji je mrežu gostiju načeo u 33. minute, a zatim golovima u 53. i 57. fiksirao pobedu Napretka, koji je Jovanović ublažio pogotkom iz penala u poslednjem minutu utakmice.

Šef stručnog štaba Napretka Bogić Bogićević nije krio da je zadovoljan pruženom partijom, ali isto i rezultatom, ponajviše učinkom Beljića.

– Odigrana je dobra utakmica. Mi smo bili pod malim pritiskom jer smo znali da je Bačka izgubila dva boda i da idemo na prvo mesto. Zasluženo smo pobedili, zahvaljujući pre svega sjajnom Beljiću koji je sve situacije koje su bile opasne po gol rešavao na najbolji mogući način. Ovom prilikom hteo bih da pozdravim sve naše navijače i one koji su došli da nam pomognu. Mislim da smo se odužili na pravi način.

Utakmicu je, inače, pratilo oko 3.000 ljubitelja fudbala, pa Napredak ostaje tim koji ima najposećnije utakmice u Prvoj ligi. Prema statistici Kluba, njegove mečeve je pratilo oko 24.000 navijača, znatno više od Loznice i Bačke, sa 13.500 odnosno 10.400 gledalaca.

Uz takvu publiku i formu sa kojom su igrači zaseli na prvoligaški presto, Napredak svakako ima ogromne potencijale da na proleće potvrdi prvoligašku dominaciju na putu povrataka u Super ligu. Prvi deo plana u potpunosti je ispunjen, pa ćemo fudbalsko proleće moći da dočekamo sa puno optimizma.

– Plan je ispunjen, na odmor ćemo kao lideri, a u drugom delu ćemo startovati sa solidnom prednošću, koja će, verujem, biti nedostižna za pratioce – prokomentarisao je fudbalsku polusezonu golman Napretka Slobodan Janković, dodajući kako je Napredak u ovom rangu ekipa bez premca i da joj je mesto među superligašima.

Prvenstvo se nastavlja 5. marta, kada Napredak gostuje Dinamu.

Lige mlaćih kategorija

VISOK PORAZ OMLADINACA NAPRETKA

U 17. kolu Omladinske lige, Napredak je gostujući na stadionu FC Vujadin Boškov pretrpeo ubedljiv poraz od raspoložene Vojvodine sa 5:0. Igralo se u veoma nepovoljnim uslovima, s obzirom na jaku kišu, ali to svakako nije opravdanje sa pet primljenih golova, od čega su čak tri delo Strahinje Krstevskog (jedan iz penala), osim koga su strelci bili još i Kremenović i Mićin. Doduše, i Kruševljani su pokušavali da makar ublaže poraz, posebno u drugom delu utakmice, ali je odbrana Vojvodine, na čelu sa sigurnim Hrubikom i Milićem, položila sve ispite.

Prolećni deo prvenstva omladinci Napretka dočekeće na šestom mestu tabele sa 22 boda, devet manje od petoplasiranog OFK Beograda. Prvi je Partizan sa 36 bodova.

Utakmica 17. kola Kadetske lige između Vojvodine i Napretka je odložena.

U KUPU PROTIV RADNIČKOG

U prostorijama Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi obavljen je žreb za osminu finala Kupa Srbije. Napredak će 2. decembra na stadionu Mladost dočekati Niški Radnički.

Ukoliko utakmica bude završena nerešenim rezultatom, odmah će se izvoditi jedanaesterci.

Četvrtfinale Kupa igra se 2. marta, polufinale – dve utakmice – 16. marta i 20. aprila, a finale 11. maja.

Ostale vesti

back-to-top