Najvažnije je odupreti se strahu

Postavljeno: 09.12.2015

Major izraelske specijalne jedinice JAMAM na seminaru u Kruševcu

U okviru Festivala boriličkih veština major Avi Nardi prezentovao je izraelsku borilačku veštinu kapap, koja je nastala kasnih tridesetih i početkom četrdesetih godina prošlog veka i čija je istorija neraskidivo vezana za izraelske specijalne jedinice

U Kruševcu je, u okviru Festivala boriličkah veština, gostovao major u rezervi izraelske specijalne jedinice JAMAM Avi Nardi. On je ekspert za kapap – autentičnu izraelsku borilačku veštinu, specifičnu po tome što je neraskidivo vezana za izraelske specijalne jedinice (za koje se godišnje prijavi preko 12 hiljada osoba, ali obuku prođe samo desetoro njih) i kombinuje elemente brzine, koordinacije, strategije, snage i fleksibilnosti. Nardi je od pete godine u „ringu“, a nakon penzionisanja krenuo je da obučava elitne vojne i policijske jedinice, ali i civile u celom svetu.

Major Nardi je nakon pokaznih vežbi u Kruševcu održao i seminar o terorizmu u svetu i borilačkim veštinama u bliskom sukobu i samoodbrani od napadača.

– Nije slučajno što je izabrao Kruševac kao mesto održavanja svog seminara iz kapapa, jer je, po njegovim rečima, Kruševac pored Beograda jedan od najvećih centara i rasadnik novih talenata ove borilačke veštine – istakao je Nemanja Đorđević, trener kruševačkog kapap kluba Vukovi.

Kapap (u prevodu znači borba licem u lice), kako smo ovom prilikom mogli da saznamo, pored tehnika praznim rukama predstavlja i obuku odbrane od naoružanih napadača hladnim i vatrenim oružjem. Pritom je vrlo efikasan u primeni kako u stojećem položaju, tako i u parteru i sastavni je deo obuke  za vojne i policijske jedinice, ali  i za civilni sektor, a vrlo efikasne tehnike u borbi bez obzira na veličinu protivnika su ono što čini kapap odličnim sistemom samoodbrane.

– Specijalna izraelska jedinica ima dosta posla jer juri najtraženije teroriste u Izraelu, koji su samim tim i među najtraženijim u svetu. Zato mi je bila čast da budem trener borilačkih veština i samoodbrane u toj jedinici, preuzimajući na sebe i izuzetno ozbiljne obaveze. Zaista sam ponosan na to, jer da ovo ne radimo, svet bi, verujte, izgledao dosta ružniji nego što jeste – rekao je major Nardija, pojašnjavajući kako je kapap najpre bio prisutan u vojnoj i policijskoj praksi, da bi tek kasnije izašao iz tih okvira. – Najpre sam podučavao svoje jedinice od oko 100 ljudi, a kada sam postao civil, naročito posle 11. septembra 2001. godine, proširio sam svoje delovanje i popularizaciju kapapa.

Po rečima majora Nardija, osim Kruševca, u kome postoje dva kapap kluba, odličnu saradnju ima i sa klubovima iz Beograda i Požarevca. Povodom aktuelne situacije vezane za terorizam u svetu, poručio je da je osnovni cilj svih terorističkih grupa širenje straha, čemu se građanstvo mora odupreti.

Grad Kruševac važi za jedan od najvećih centara borilačkih veština u Srbiji i jedini u kontinuitetu održava autentičnu manifestaciju Festival borilačkih veština.

Ostale vesti

back-to-top