Znanje pobedilo  – u Gimnaziji ostaje filološko odeljenje

Postavljeno: 07.06.2019

Prijemni ispit za filološko odeljenje u kruševačkoj Gimnaziji, koji je Ministarstvo prosvete odobrilo bukvalno u zadnji čas, položilo je 16 učenika, od 23 koliko ih se prijavilo i odeljenje će biti formirano jer je ispunjen zakonski uslova od minimum 15 đaka

– Stigli su konačni rezultati prijemnog ispita koji su deca iz Kruševca polagala u Kraljevu i Kragujevcu.  Od 23 đaka koji su na pologanje izašli njih 16 je položilo i imamo potreban broj, za formiranje odeljenja – rekla je za krusevacgrad.rs direktorka kruševačke Gimnazije Biljana Dačić.

Inače, čitava, moglo bi se reći, zbrka nastala je nakon što Ministarstvo ovogodišnjim Konkursom za upis u srednje škole nije predvidelo filološko odeljenje u kruševačkoj Gimnaziji. Da će se tako nešto desiti nisu znali ni direktorka ni kolektiv Gimnazije, te ih je takva vest, koju su saznali 6. maja, na dan objavljivanja Konkursa i samo na nekoliko dana pred prijavu za polaganje prijemnog, zatekla isto koliko i djake za koje su upravo profesori Gimnazije držali pripremnu nastavu. Odluka nadležnih, prema oceni javnosti, neočekivana, a prema mišljenju prosvetnih poslenika nelogična pa čak i skandalozna.

Lepu vest da se ministar predomislio, uvažio argumente škole i struke, roditeljima, djacima i javnosti su 29. maja preneli Biljana Dačić, direktorka Gimnazije i Zoran Asković, načelnik kruševačke Školske uprave, nakon sastanka sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem. Takva odluka je doneta na tri dana pred prijemni, koji su kruševački djaci polagali 1. i 2. juna u Kraljevu i Kragujevcu, jer su, prema objašnjenju nadležnih, testovi već bili distribuirani Školskim upravama te nije bilo moguće organizovati prijemni u Kruševcu.

Za polaganje se, inače, i pored toga što je zbog prvobitnog ukidanja pa ipak odobrenja za polganje ispita rok bio tek nešto više do 24 sata, prijavilo 29 djaka. Na ispit je izašlo njih 23. Treba reći i da je grubo poigravanje Ministarstva uticalo na to da pojedini djaci odustanu od filološkog odeljenja, verujući da nadležni neće promeniti odluku.

Podsetimo da su protiv odluke o ukidanju filološkog odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji ustali direktorka i kolektiv škole, djaci i roditelji, sindikat, stručna udruženja i čitava kruševačka javnost. Škola je tada saopštila da je odeljenje koje se ukida tokom prethodnih 17 godina beležilo zavidne rezultate, a sindikat je organizovao jednočasovne štrajkove upozorenja te protest ispred Gradske uprave. Obrazloženje Ministarstva je u tom momentu bilo da je malo djaka zainteresovano za pripremnu nastavu za upis u to odeljenje te da je nastava drugog stranog jezika ove školske godine bila loše organizovana upravo jer je odeljenje imalo 17, umesto maksimalnih 24 učenika.

Na kraju zaista ostaju nejasni pravi razlozi za prvobitnu odluku o ukidanju odeljenja – lične sujete, neobaveštenost, spletkarenje, interesi pojedinaca, „opipavanje pulsa“ ili nešto šesto…Baš kao što su nejasni i razlozi zbog kojih se ministar predomislio jer je podatke o uspesima i značaju tog odeljenja kao i o broju zainteresovanih djaka jednostavno morao da zna pre nego što je doneo bilo kakvu odluku.

J.B.

Informatička odeljenja u Kruševcu i Brusu

U kruševačkoj Gimnaziji ove godine će biti upisano i specijalizovano informatičko odeljenje. Prijemni ispit je polagalo 73 djaka, a položio je 61 učenik. Ministarstvo je Konkursom za upis u srednje škole predvidelo informatičko odeljenje sa 20 djaka u kruševačkoj Gimnaziji, a Vesna Marjanović, direktorka Srednje škole Brus, kazala je za GRAD da je Ministarstvo odobrilo upis takvog odeljenja i u Brusu.

– Medju decom koja su položila prijemni u Kruševcu je 11 djaka iz Brusa. Polagali su u Kruševcu jer za našu školu nije prvobitno bilo predvidjeno to odeljenje, ali smo naknadno dobili odobrenje Ministarstva ukoliko prijemni položi makar desetoro djaka, što se i dogodilo – kazala je ona.

Ostale vesti

back-to-top