Zapis sa belovodske manifestacije “Moravski carostavnik”

Postavljeno: 17.08.2021

U Belj Vodi, trinaesti put, sa prošlogodišnjim prekidom zbog korone, održana je jedinstvena pesničko – kulturna manifestacija „Moravski carostavnik“, čiji je idejni tvorac dr Velibor Lazarević

Manifestacija je i ove godine realizovana na tri prostora: u Muzeju klesarstva u Beloj Vodi, na velikoj belovodskoj česmi i na skeli, usred Zapadne Morave.

Po dolasku svih učesnika i gostiju održan je prijem u Muzeju klesarstva gde ih je dr Velibor Lazarević upoznao sa istorijatom muzeja. Program je nastavljen na belovodskoj česmi na kojoj su, venčićem od cveća, zakitili 6 lula i izgovorili svoje stihove o vodi pesnici i pesnikinje: Ljubica Žikić iz Kragujevca, Milosav Đukić iz Kruševca, Hadži Ljiljana Plavšić iz Čačka, Branko Ćirović iz Ćićevca, Danica Đurić Lajkovac i Tomislav Dimitrijević iz Trstenika.

Na kraju programa na belovodskoj česmi, domaćin manifestacije Predrag Dašić je, posle svoje besede, kamen – moravski belutak, kao simbol manifestacije, predao sledećem domaćinu, Tomislavu Dimitrijeviću iz Trstenika i zajedno sa njim ispio čašu crnog vina.

Centralni program manifestacije, koji je vodila Svetlana Đurđević, održan je na belovodskoj skeli. Tu su govorili pesnici gosti i domaćini – članovi Udruženja pesnika Srbije PoezijaSRB sa sedištem u Kruševcu, a niz najopevaniju srpsku reku puštena su tri večića, kao simboli ljubavi, vere i nade.

Za muzički užitak bili su zaduženi: guslar Branko Ćirović iz Ćićevca, harmonikaš i pevač Miroslav Stamenković iz Pojata, prva harmonika Jugoslavije iz 1976. Godine i pevač Miroslav Živanović iz Kruševca.

Program su osmislili i organizovali: Vukova zadužbina, KUD “Ratko Jovanović” i MZ Bela Voda, Udruženje pesnika Srbije – PoezijaSRB sa sedištem u Kruševcu i Društvo srpsko -ruskog prijateljstva Pravoslavlje iz Kruševca. Ove godine kako suorganizator priključila se i Štamparija SaTCIP iz Vrnjačke Banje – poslovna jedinica Čitluk, kod Kruševca.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top