Održana manifestacija povodom 190 godina oslobođenja od Turaka

Postavljeno: 21.06.2023

U Galeriji Milića od Mačve danas je otvorena je izložba „Stari zanati kruševačkog kraja“ nakon čega je usledio okrugli sto sa temom „190 godina oslobođenja od Turaka (1833-2023)“

Bojana Jovac i Milanka Mijajlović, arhivski savetnici Istorijskog arhiva Kruševac, su autorke izložbe koja predstavlja osvrt na razvoj zanatstva i trgovine kruševačkog kraja nakon oslobođenja od Turaka 1833. Godine iznele su svoje prve utiske.

– Na izložbi je prikazan samo deo zanata koji su postojali nakon oslobođenja Kruševca. Po odlasku Turaka iz grada, nastaju mnogobrojna trgovačka i zanatska udruženja, odnosno esnafi, pa će u publikaciji koja će uslediti u oktobru o svemu ovome biti više reči – istakla je Bojana Jovac.

– Zahvaljujući arhivskoj građi i pomoći kolega iz Narodnog muzeja uspele smo da prikupimo potreban istorijski materijal koji smo danas ovde izložili. Takođe, dokumenta i fotografije iz nekoliko privatnih zbirki su itekako pomogle te se nadamo da smo na najpristupačniji način uspele da prikažemo delatnost zanatlija od 1833. godine do polovine dvadesetog veka – zaključila je Milanka Mijajlović.

Nakon otvaranja izložbe, usledio je okrugli sto na temu: „190 godina oslobođenja od Turaka (1833-2023) “. Debatu je otvorio istoričar Nebojša Đokić, a nakon njega su govorili i profesori, ali i ljubitelji istorije našeg kraja iz Kruševca, Kraljeva, Lazarevca i drugih gradova Srbije.

Njihovo zajedničko viđenje je da nema dovoljno naučnih radova koji se bave nacionalnom, a naročito lokalnom istorijom Srba u 19. veku. Zaključili su da lokalne istorijske teme imaju veliki značaj u sticanju šire i jasnije slike nacionalne i evropske istorije.

Istorijski arhiv Kruševca, uz pomoć Narodnog muzeja i Ministarstva kulture, organizovao je današnji događaj u sklopu programa „Vidovdan 2023“. Ova godina je u znaku jubileja Istorijskog arhiva Kruševca, pa će tako na Dan Arhiva, 27. decembra, biti održana svečana akademija povodom 75 godina njihovog postojanja.

N. L.

 

Ostale vesti

back-to-top