Zapis iz Padeža: Smotra folklora, nacionalne kuhinje i dobrog raspoloženja

Postavljeno: 07.09.2021

Međuopštinski sabor narodnog stvaralaštva “Padeški kladenac” okupio je ove godine više od 140 učesnika iz Rasinskog, Raškog, Zaječarskog i Nišavskog okruga. Nastupi brojnih kulturno umetničkih društava, ali i pripremanje tradicionalnih jela te izbori za najsaboricu, najbaku  i najdilbera okupili su više od 500 posetilaca. Najbolji izvođači amateri nastupiće na Republičkom takmičenju

Međuokružni sabor narodnog stvaralaštva “Padeški kladenac” održan je 35. put u selu Padež. Likovna kolonija organizovana je u porti crkve Presvete Bogorodice i na njoj je učestvovalo devet slikara: Jelena Bradarić, Sanja Luković, Dragana Marković, Jovanka Lalić, Mirjana Bogićević, Mirko Stojadinović, Božidar Ristić i Đorđe Joković Miročki.

Izložena su zgotovljena starinska jela, a najbolje pojedinačno jelo (ćufte u kiselom mleku) su spremile žene iz KUD “Polet” iz Padeža. U ovoj kategoriji ekipno je pobedilo Udruženje žena “Dar” iz Bošnjana, drugo mesto su osvojile domaćice iz KUD “Polet” Padež, a treće iz KUD “Bistrica” iz Dvorana.

Na otvorenoj sceni predstavilo se desetak kulturno umetničkih društava: “Polet” Padež, “Boško Jugović” Bošnjane, “Ćukovac” Veliki Šiljegovac, “Radomir Jakovljević Jakša” iz Velike Lomnice, “Ribnica” iz Kraljeva, “Sava Jeremić” iz Ražnja, “Gerasim Vujić” iz Konjuha, “Bela rada” iz Meševa, “Učitelj Momir” iz Riljca, “Lepenac” iz Lepenca i “Ilinsko vrelo” iz Ilina kod Boljevca.

Prema rečima Tomislava Matića, predsednika Saveta Mesne zajednice Padež, na ovoj manifestaciji je nastupio 141 učesnik iz Rasinskog, Raškog, Zaječarskog i Nišavskog okruga, a prisustvovalo je oko 500 posmatrača.

Selektor Saveza amatera Srbije Dejan Trifunović, koreograf iz Pančeva, daće konačnu ocenu kvaliteta nastupa ekipa i pojedinaca i narednih dana će dostaviti Kulturnom centru Kruševac. Najbolji takmičari nastupiće na Republičkom takmičenju u organizaciji ove republičke asocijacije.

Specijalni žiri je za najsaboricu izabrao Saru Simić iz Konjuha, druga je bila Aleksandra Kostić iz Meševa, a treća Teodora Nešić iz Padeža. Najbaka je Gordana Glavčić iz Kraljeva, a za najdilbere su proglašeni Dušan Todorović iz Velikih Kupaca i Milan Milićević iz Padeža.

Organizatori manifestacije su Mesna zajednica, Crkvena opština  i KUD “Polet svi iz Padeža i KCK, a pokrovitelj Grad Kruševac.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top