Za kovid pacijente 120 postelja, popunjena polovina

Postavljeno: 11.11.2020

Nešto više od polovine postelja koje su u kruševačkoj Bolnici namenjene kovid pacijentima za sada je popunjeno. Od 11 respiratora, opredeljenih za te pacijente, trenutno je zauzeto deset. U ovdašnjoj Bolnici uveravaju da za sada ima dovoljno postelja i opreme te da će se kapaciteti povećavati shodno razvoju situacije

– Za potrebe zbrinjavanja pacijenata obolelih ili sumnjivih na kovid obezbeđeno je 120 sa mogućnošću povećanja do 150 postelja, u zavisnosti od potreba. Juče je bilo 66 tih pacijenata – kaže za krusevacgrad.rs direktorka kruševačke Opšte bolnice dr Vesna Stević Gajić.

Na respiratorima je trenutno desetoro ljudi.

– Za kovid pacijente je opredeljeno 11 respiratora. U trenutku kada se popune mesta pacijenti se šalju za Niš. Takođe, uvek imamo neki respirator slobodan, od onih koji su namenjeni ostalim pacijentima, tako da kovid pacijenti nisu ugroženi. Možemo da angažujemo i transportne respitatore. Bolnica ukupno ima 18 kliničkih i šest transportnih respiratora – precizira ona.

Podseća da je pre početka epidemije Bolnica imala sedam respiratora te da je potom od države dobila 6 kliničkih i 6 transportnih te od Fondacije Novak Đoković još 5 kliničkih.
Kovid pacijenti se smeštaju najpre na osmi sprat zgrade, gde se inače nalazi infektivno odeljenje, koje, u redovnim okolnostima, ima svega 14 postelja

Za sada su popunjeni osmi, sedmi i delimično šesti sprat, odnosno za zbrinjavanje kovid pacijenata se koriste i prostorije kožnog, neurologije, psihijatrije, palijativne nege. U slučaju potrebe biće uključeno i grudno odeljenje, koje se nalazi u drugoj zgradi.

Tokom epidemije kruševačka Bolnica je zaposlila nove medicinske radnike. Desetoro mladih lekara, koji su bili angažovani tokom prolećnog talasa epidemije, primljeni su u stalni radni odnos, a u Bolnici navode da je, osim njih, na određeno primljeno još troje lekara koji su raspoređeni na infektivno.

– Sada na tom odeljenju imamo šest lekara, dvoje infektologa, jednog koji je na specijalizaciji i tri doktora medicine. Angažovani su i lekari sa drugih odeljenja, dvoje pulmologa i dvoje internista. Za sada uspevamo da organizujemo rad sa ovim brojem lekara – navodi direktorka Bolnice.

U rad sa kovid pacijentima uključeni su i pulmolozi, kojih je u ovoj zdravstvenoj ustanovi šestoro te anesteziolozi kojih ima 14 i još jedan koji je na specijalizaciji.

Trenutno je koronom u ovdašnjoj Bolnici zaraženo šetoro medicinara i jedna spremačica, a prema podacima nadležnih svi imaju lakšu kliničku sliku. Najteže je bilo u julu, kada je u jednom momentu bilo pedesetak radnika zaraženo.

– Ako dojdje do povećanog zaražavanja naših zdravstvenih radnika uradićemo preraspodelu kadrova. Ako bude veći broj onda ćemo videti kako ćemo to rešavamo – kaže dr Vesna Stević Gajić.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top