Vratio se u rodni grad – otkriven Spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Postavljeno: 28.06.2020

Na Trgu Kosturnica, mestu koje postaje drugi centar Kruševca, povodom Vidovdana, nacionalnog i verskog praznika i Dana Grada, otkriven je Spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Spomenik koji prikazuje Stefana Lazarevića na konju, sa podignutom rukom u kojoj drži krst, okrenutom ka Kosovu i Metohiji, kako je objasnio jedan od autora, dr Boris Stajkovac, podseća na obavezu očuvanja vere i ljubavi, a istovremeno je inspiracija generacijama koje dolaze.

Spomenik su otkrili gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i bivši gadonačelnik Bratislav Gašić, a kruševačko sveštenstvo predvođeno vladikom Davidom, osveštalo je Spomenik. 

– Kruševac i Srbija imaju obavezu i čast da podsećaju na ovaj dan koji je duboko urezan u pamćenje i svest čitavog srpskog naroda. Otkrivajući Spomenik mi danas despota Stefana Lazarevića vraćamo u njegov rodni grad. On je bio sjajan vojskovođa, izvanredan diplomata, graditelj i ktirot, ali i veliki poklonik umetnosti, simbol srpske duhovnosti, istovremeno lik pesnika i državnika koji je Srbiju stvarao i uobličavao teritorijalno i duhovno – rekla je, obraćajući se brojnim gostima Grada, predstavnicima javnog i društvenog života i mnogim građanima, gradonačelnica Jasmina Palurović. 

Da je ceo autorski tim bio veoma inspirisan trenutku kada je dobio zadatak da napravi ovaj  Spomenik napomenuo je dr Boris Stajkovac, koji je predvodio pomenuti tim.

– Sa mnom su radili Ranko Đanković i Ivan Marković, ali i desetine radnika, livaca, varioca, koji su uspeli da naprave Spomenik čoveku koji je na današnji dan izgubio oca, vojsku, kao dečak ostao okružen neprijateljima, a izrastao u velikog vladara, koji treba da nas inspiriše zauvek – kazao je Stajkovac. 

Od bivšeg gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića ispred tek otkrivenog Spomenika Stajkovac je dobio novi zadatak – izradu spomenika knezu Lazaru, koji će narednog Vidovdana, kada Kruševac obeležava 650 godina osnivanja, biti otkriven na Aerodromu, koji postaje treći kruševački centar.  

– Despote, dobrodošao u svoj rodni grad – tim rečima se okupljenima ispred Spomenika obratio bivši gradonačelnik Bratislav Gašić, zahvalivši se autorskom timu koji je danonoćno radio da bi ovaj Spomenik danas bio postavlje. Istovremeno je Stajkovcu uručio maketu pomenutog budućeg spomenika.

Inače, izrada Spomenika i postamenta, koji su visoko po četiri metra, koštala je 25 miliona dinara. Novac je obezbeđen iz budžeta i od donatora. Spomenik je urađen u bronzi, a postament je od granita. Inicijativu za postavljanje je pokrenuo kruševački Narodni muzej, a Skuština Grada je donela odluku o njegovom podizanju. 

Prigodan progam prilikom današnjeg otkrivanja Spomenika izveli su glumci Kruševačkog pozorišta. 

J.B. 

 

Ostale vesti

Komentari

 1. Boris kaže:

  Trg kosturnica je imao potencijal da bude lepo urbanisticki uredjen novi centar. Ali znate kako kaze narod, nalpred larma a pozadi sarma.
  Na prostoru gde je nekada bio privatan posed a zarim rasadnik nicu nove ulice i zgrade. Ali kakve. Ulice uzane, jednosmerne (!), slepe, sa uzanim trotoarima. Coce je dobio dozvolu da tako dradi a zgrada do njega je uzas. Bez prozora koji gledaju na trg, sa juzne strane prozorcici a arhitektura kocka koja podseca na zatvor XIXveka.
  To nije ono cemu neko ko zna moze da kaze da je dobro.
  Ostalo je malo prostora da se ispravi. Siroke ulice i trotoari, pod pravim uglom, jos jedan parkic prema bazenima i prostori za parkiranje.
  Ovako, nastavlja se nesto lose. Ne samo sminka vec inteligentan urbanisticki projekt.

 2. Đorđe kaže:

  Koliko se ja razumem u spomenike kulture kada je neki vladar izvajan na konju taj konj označava kako je taj vladar umro.
  Podignute prednje noge-poginuo u boju.
  Podignuta samo jedna noga-umro od posledica boja u miru.
  Sve četiri noge na zemlji-umro prirodnom smrću.
  Stefan je umro u lovu od posledica srčanog udara.
  Zato jedna zvezdica a spomenik je Kruševcu bio preko potreban.

2 thoughts on “Vratio se u rodni grad – otkriven Spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Comments are closed.

back-to-top