Tačno u podne položen venac na Spomenik kosovskim junacima 

Postavljeno: 28.06.2020

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je, tačno u podne, venac na Spomenik kosovskim junacima. On je, u ime predsednika Srbije predvodio   državnu ceremoniju polaganja venaca, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova. Nakon Đorđevića venac je položio i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić

Nakon ceremonije ministar Zoran Đorđević je kazao da je Vidovan simbol srpskog naroda i srpstva, simbol slobode, simol otpora ka tudjinu, ali i simbol hrabrosti, viteštva, slobode te da je naša dužnost i obaveza da uspomenu na te dane čuvamo.

– Izazovi koji su bili i izazovi koji su pred srpskim narodom su svakako veliki i verujem da će ono što postoji u srpskom narodu, slobodarski duh i želja za slobodom svakako pobediti i da ćemo kao srpski narod opstati i ovde i na Kosovu i Metohiji kao našoj svetoj zemlji. Na ovaj dan šaljemo jasnu poruku svetu da je Srbija svuda gde je srpski narod, da Srbija brine o svom narodu gde god da se on nalazi i da će tako biti i ubuduće – rekao je Đorđević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa korona virusom i činjenicom da je ima članova Vlade koji su pozitivni Đorđević je kazao da se u petak testirao, da je negativan, te da je bitno da svi slušaju struku, Ministarstvo zdravlja, i da se pridržavamo svih mera.

Sutra ćemo imati Krizni štab, verujem da će on, na osnovu svih parametara koje ima doneti adekvatne mere u skladu sa tim da se zaštite gradjani Srbije – kazao je on.

Nakon državne ceremonije vence i cveće na Spomenik kosovskim junacima su položile delegacije Grada Kruševca i pobratimskog grada Bijeljine, te predstavnici brojnih udruženja i organizacija. 

Predstavnici Grada Kruševca jutros su položili cveće i na spomenike na Slobodištu, na Fontani i na Bagdali.

U crkvi Lazarici jutros je služena liturgija, a potom kod Spomenika kosovsskim junacima je održan pomen. Nakon toga je u kasarni „Car Lazar“ vladika kruševački David osveštao kamen temeljac za crkvu koja se posvećuje knezu Lazaru.

Tokom dana na Trgu Kosturnica će biti otkriven i osveštan Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, a domaćini i gosti će potom obići i novopostavljeni jarbol na Bagdali. 

Večeras je svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti uručene Vidovdanska nagrada, pohvale i plakete. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top