Volonteri govore – Miodrag Čanačević: Radili smo složno i timski

Postavljeno: 23.10.2021

Jedan od volontera koji su se na samom početku pandemije korona virusa nesebično stavili na raspolaganje celokupnoj zajednici ali pre svega našim najstarijim sugrađanima  je i dvadesetpetogodišnji Miodrag Čanačević iz Mudrakovca koji je angažovanjem u različitim aktivnostima dao svoj doprinos u borbi protiv pandemije

Na samom početku Miodrag je išao u nabavku namirnica za penzionere kojima u tom periodu nije bio dozvoljen izlazak.

Oni su sa zadovoljstvom prihvatili to što je neko spreman da im izađe u susret i da im pomogne, ta situacija je za sve bila nova, nije se znalo puno o virusu i svi su bili donekle uplašeni. Iskreno, ni meni nije bilo svejedno, bio sam svestan rizika, ali sam želeo da izađem u susret zajednici i da pomognem u skladu sa svojim mogućnostima – kaže Miodrag.

Dodaje da su u početku članovi njegove porodice bili zabrinuti jer je stalno bio u gužvama iako se svima savetovalo da iste izbegavaju i da ostanu kod kuće, ipak kasnije su se složili sa njegovom željom da se još više aktivira i nastavi da pomaže.

Ubrzo je usledio poziv iz Mesne zajednice Mudrakovac za pranje posuda u kojima je kasnije skladišteno sredstvo za dezinfekciju, natrijum-hipohlorit, kom se naš sagovornik odazvao bez puno razmišljanja.

Bidone odnosno posude za natrijum-hipohlorit smo prali na prostoru kod Toplane, tamo je bilo angažovano nekih dvadesetak ljudi. Imali smo vatrogasnu cisternu sa vodom, sećam se da je bilo prohladno vreme pa smo radili smo u jaknama – priseća se Miodrag.

Napominje i da pamti atmosferu za vreme rada koja je, uprkos teškim trenucima za čitavo društvo, bila pozitivna i prijatna.

Nosili smo svu zaštitnu opremu, maske i rukavice. Radili smo složno tako da mi to stvarno nije palo teško. Vladala je opuštena atmosfera, timski smo radili, kao da se znamo dosta dugo, a ne kao da smo se prvi put u životu videli – ističe on.

Tu nije kraj njegovom angažovanju, nedugo nakon toga pridružio se volonterima iz celog grada u glavnom magacinu za pakovanje paketa namenjenim našim najstarijim sugrađanima.

Svojim automobilom išao sam u glavni magacin koji se nalazio na Jasičkom putu oko nedelju dana. Tamo smo radili na formiranju paketa i pakovanju namirnica, svako je imao svoj deo posla, sve je išlo linijski pa  smo uspevali da uradimo zaista dosta tokom jedne smene. Dešavalo se da uskačemo  jedni drugima u pomoć, često se dešavalo da ostajemo i duže da pomognemo drugima  – kaže Miodrag.

Kada je pakovanje paketa završeno učestovao je i u njihovoj podeli penzinerima u svojoj Mesnoj zajednici.

Ništa mi nije bilo teško, ako imate volju da pomognete ljudima ništa vam nije teško. Ipak fizički mi je najteže bilo na pranju bidona, to je bilo zaista naporno – dodaje on.

Sada, godinu i po dana od početka pandemije, Miodrag ističe da bi opet isto reagovao i ističe da je ponosan što je deo omladine koja je dala sve od sebe da u teškim trenucima pomogne svojim sugrađanima.

Mislim da su se mladi dovoljno angažovali u jeku pandemije, omladina je izašla u susret celom društvu, a pogotovo najstarijim sugrađanima da prebrode ovu krizu. Zahvalan sam i Gradu na vaučerima koje su podelili volonterima, iako je u pitanju mali znak pažnje na taj način pokazuju neko poštovanje prema volonterima što je zaista lepo – napominje Miodrag.

D. M.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top