Završna konferencija projekta Akter – aktivizam, edukacija i volonterizam mladih

Postavljeno: 15.06.2023

U okviru projekta „AKTER – aktivizam, edukacija i volonterizam mladih“ koji je usmeren na pružanje doprinosa unapređenju aktivnog učešća mladih u društvenom životu lokalne zajednice, kroz promovisanje i podršku učešću mladih u različitim programima i projektima nacionalne i međunarodne mobilnosti i saradnje mladih, Edukativni centar Kruševac je organizovao završnu Konferenciju na kojoj su bili predstavljeni ostvareni rezultati

Izvršna direktorka Edukativnog centra Violeta Stevović je ovaj projekat označila kao vrlo važan za lični i socijalni razvoj mladih, ali je on samo jedan mali deo aktivnosti kojim je omladina podržana.

Moto kojim se vodimo glasi: „Ne budi statista, budi akter, učestvuj, uradi nešto za sebe, ali i za lokalnu zajednicu u kojoj živiš“. Samo ime projekta govori o našoj viziji da motivišemo mlade da budu aktivni, da učestvuju u raznim procesima i oblastima društvenog života, naročito na nivou naše lokalne zajednice.

Tražimo informacije i mogućnosti, informišemo mlade kako da različite šanse koje im se pružaju na lokalnom, nacionalnom ili evropskom nivou na najbolji način iskoriste – istakla je izvršna direktorka.

Veliki broj mladih je bio uključen u razne aktivnosti ovog projekta kroz serije interaktivnih radionica na kojima su učesnici upoznati sa programima mobilnosti i saradnje.

– Ovaj projekat smo započeli Školom omladinskog aktivizma sa trodnevnom obukom, koja je uključila 25 mladih Kruševljana, gde su naučili puno o aktivizmu, edukaciji i volonterizmu. Održavali smo interaktivne radionice na različitim lokacijama, učesnici su imali prilike da upoznaju nove ljude, uspostave kontakte, druže se sa svojim vršnjacima, ali i drugim sugrađanima. U interaktivnim prezentacijama slušali smo neposredna iskustva onih koji su već pohađali trening kurseve, kao i informacije o omladinskim razmenama i seminarima. Osim toga, organizovali smo i niz javnih događaja kako bi najšira javnost u Kruševcu mogla da dobije informacije o programima edukativne mobilnosti – rekla je Ana Tomić, koordinatroka programa.

Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. Projekat ReLOaD podržava lokalne samouprave da razviju transparentnije mehanizme finansiranja organizacija civilnog društva, kako bi se poboljšale usluge za građane i građanke u lokalnim zajednicama.

J. Stefanović

Ostale vesti

back-to-top