Viši sud razmatra žalbe u slučaju Jutka

Postavljeno: 09.10.2020

Žalbeno veće kruševačkog Višeg suda odlučuje o prvostepenoj presudi ovdašnjeg Osnovnog suda prema kojoj je bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen na tri meseca bezuslovne zatvorske kazne. Presuda je doneta 10. jula. Na pomenutu presudu, kojom je Jeličić osuđen za nedozvoljene polne radnje, a oslobođen za krivično delo polno uzmerivanje, žalili su se i Osnovno javno tužilaštvo i odbrana

Bivša Jeličićeva saradnica Marija Lukić, koja je oštećena u ovom slučaju, kazala je da je svima sve oprostila, ali da društvu ne bi oprostila ukolik ne osudi takvo ponašanje.

– Ovo nje bilo samo suđenje za mene, već traženje pravde za sve ćerke, sestre, majke – rekla je ona.

Jeličić je prilikom iznošenja završne reči kazao da ništa nije tačno u navodima iz optužnog predloga da je reč o „još jednom političkom pakovanju“ te da je, ustvari, Lukićka njega seksualno uznemiravala!

Nakon što je odbrana danas iznela žalbe Irena Đorđević, advokat Milutina Jeličića, kazala je da veruje u stručnost i profesionalnost suda te da očekuje da presuda bude ukinuta u osuđujućem delu, a zbog, kako je navela, bitnih povreda koje su se desile tokom ovog postupka.

Prema njenim rečima u ime Osnovnog javnog tužilaštva niko danas nije prisustvovao javnom delu rada Žalbenog veća Višeg suda, koje odlučuje o pravosnažnosti prvostepene presude.

Ranije, prilikom iznošenja završnih reči, zamenik osnovnog javnog tužioca Saša Avramović kazao je da je dokazano da je okrivljeni u stranačkim prostorijama Nove Srbije, čiji je bio lider u Brusu u vreme odigravanja krivičnog dela, oštećenu poljubio mimo njene volje, pipao je po telu, obgrlio oko struka. Naveo je i da je Jeličić posle toga poslao poruku izvinjenja kojom je, faktički, priznao šta je uradio:”Izvini, jedina moja krivica je bila što sam te malo nasilno poljubio”.

Jeličić je, inače, pred Osnovnim sudom u Kruševcu nepravosnažno osuđen na bezuslovnu tromesečnu zatvorsku kaznu zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje, a Osnovno javno tužilaštvo je tražilo jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam meseci.

Veće je rad nastavilo u takozvanom ”nejavnom delu”, a očekuje se da definitivna odluka Višeg suda bude dostavljena u roku od najduže 30 dana.

Podsetimo, kruševačka policija je u martu 2018.godine podnela krivičnu prijavu kojom je bilo obuhvaćeno sedam žena, a tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Jeličića samo u slučaju Marije Lukić. Snežana Bojić i Danijela Vukajlović su svedočile pred sudom protiv njega.

Inače, Milutin Jeličić Jutka je skoro dve decenije bio deo vlasti u Brusu, što kao predsednik opštine, što kao narodni poslanik. Na junskim lokalnim izborima je izgubio jer je lista GG “Za moderan Brus” čiji je bio nosilac, osvojila sedam oborničkih mandata. SNS u buskoj Skupštini ima 16 odbornika, koalicija SPS – JS tri, dva mandata ima GG “Za Brus”, a jedan PUPS.

I.R. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top