+381 64 812 51 81
Naslovna » Kultura » “(Samo)izolacija” u Umetničkoj galeriji

“(Samo)izolacija” u Umetničkoj galeriji

Ove jeseni, Kruševljani će moći da pogledaju 60. jubilarnu Oktobarsku izložbu pod nazivom “(Samo)izolacija”. Izloženo je 35 radova 18 umetnika, različitih tehnika, a otkupna nagrada pripala je Zoranu Komatinoviću za rad Paris 2

– Ovim tematskim okvirom ukazujemo na poziciju umetnika i umetničkog stvaralaštva u periodu samoizolacije istučući lična iskustva i moguće aspekte sagledavanja okolnosti u kojima se nalazimo, ili stvaranje sopstvene samoizolacije, kao beg od surove realnosti. Preispitivanje stavova umetnika u odnosu na nevidljivog neprijatelja (virus) ili pak vidljivih društvenih fenomena, doprinelo je stvaranju individualnih interperetacija proisteklih iz novonastale situacije. Oslanjajući se na lične poetike umetnici se bave analiziranjem sopstvene podsvesti, pitanjima egzistencije i otuđenosti odnosima čoveka i prirode – objasnila je Jelena Pavlović, kustoskinja izložbe, na otvaranju.

U skladu sa propozicijama ovogodišnje izložbe, komsija za selekciju radova dodelila je otkupnu nagradu Zoranu Komatinoviću za rad Paris 2.

– Komatinović je svojim originalnim pristupom i samim procesom izrade forografije u skoro zaboravljenom formatu 6×6 izrazio sjajnu kompoziciju – kaže Jasmina Bucek, kustoskinja.

Komatinović je otkrio da je fotografije načinio u febuaru, u Parizu, a da ih je razvijao u Srbiji za vreme karantina.

– To je analogna tj. crno-bela fotografija koju sam ručno razvijao, potom sam napravio kontakte na foto parpiru – naglašava Komatović.

Pored kruševačkih umetnika koji imaju kontinuitet u svom izlaganju na Oktobarskoj izložbi, posebno su pohvaljeni radovi mladih umetnika Milke Žunjanin (26) i Marka Vučkovića (28) koji svedoče o vitalnosti kruševačke scene. Vučković je nedavno imao prvu samostalnu iložbu u Beogradu pod nazivom“Organizmi i sklopovi”.

– Moja glavna tema je ljudski organizam i međusobni odnosi unutar njega. Za vreme izolacije sam nastavio da se bavim skulpturom, čak mi je i prijalo jer sam mogao potpuno da se fokusuram na svoj rad – kaže Marko Vučković za portal kruševacgrad.

Marko Vučković

Nikola Milčev, jedan od izlagača, kaže da je svojim radom hteo da problematizuje samoizolaciju kao pojavu koja se ne odnosi samo na ljude.

– I životinje su bile pogođene samoizolacijom, ljudi su nekom svojom ličnom brigom i strahom da se odupru trenutnom stanju zanemarili ostala živa bića – navodi Milčev.

Nikola Milčev

M.S.

O izložbi

Oktobarska izložba od ustanovljenja, početkom šezdesetih godina u čast oslobođenja grada i pobede nad fašizmom, predstavlja svojevrstan pregled likovnog stvaralaštva na području Kruševca, kao i uspostavljanje indentiteta i pozicije umetnika na lokalnoj, ali i široj umetničkoj sceni. Otvorenim pristupom i široko postavljenim temama bavi se i aktuelnim pitanjima savremene umetnosti i na taj način motiviše i podstiče na razmišljanje. Pojava rednog broja izložbe je svedočanstvo i način oglašavanja likovnih umetnika Kruševca i beleženje njihove stalne prisutnosti na ovim prostorima.

Oautoru

Zoran Komatinović rođen je 1967. u Prokuplju. Pohađao vanredne studije na slobodnim umetničkim akademijama u Manhajmu i Visbadenu. Član je Umetničkog udruženja Nemačke (KCK) i ULUS-a od 2009. Izložena su njegova tri rada, dva ulja na platnu i nagradjenao delo.

Ove jeseni, Kruševljani će moći da pogledaju 60. jubilarnu Oktobarsku izložbu pod nazivom “(Samo)izolacija”. Izloženo je 35 radova 18 umetnika, različitih tehnika, a otkupna nagrada pripala je Zoranu Komatinoviću za rad Paris 2 – Ovim tematskim okvirom ukazujemo na poziciju umetnika i umetničkog stvaralaštva u periodu samoizolacije istučući lična iskustva i moguće aspekte sagledavanja okolnosti u kojima se nalazimo, ili stvaranje sopstvene samoizolacije, kao beg od surove realnosti. Preispitivanje stavova umetnika u odnosu na nevidljivog neprijatelja (virus) ili pak vidljivih društvenih fenomena, doprinelo je stvaranju individualnih interperetacija proisteklih iz novonastale situacije. Oslanjajući se na lične poetike umetnici se bave analiziranjem…

Review Overview

Rejting korisnika 4.63 ( 4 glasova)

Komentari

Vaš email neće biti vidljiv javno.

x

Proveri i

Kruševački Baksuzi obradovali osnovce

Društvo namćora, baksuza i ugursuza „Dobra narav“ darivalo je pakete odeće i obuće uspešnim učenicima lošijeg materijalnog stanja Tradicionalno, već ...

U novom broju GRAD-a intervju sa dr Radomirom Baturanom

GRAD 722 NA SVIM TRAFIKAMA

Kup Srbije: Napredak sutra protiv Žarkova, Trajal u sredu sa TSC-om

Narednih dana igraju se utakmice šesnaestine finala fudbalskog Kupa Srbije. Napredak sutra gostuje Žarkovu, a Trajal u sredu dočekuje TSCTeoretski, ...

Loše grejanje u Bolnici, nadležne službe popravljaju kvar

Kruševačka Toplana je saopštila da je slabo grejanje u kruševačkoj Bolnici posledica kvara na delu sekundarne mreže, za koju je ...

“Lomnički kiseljak” – zaboravljeno izvorište mineralne vode

Izvor mineralne vode koja je tridesetih godina prošlog veka flaširana i izvožena u gotovo sve zemlje Evrope, decenijama unazad je ...