Pesnički fijaker obišao kruševačke školarce

Postavljeno: 09.10.2020

Pesnički fijaker je i ove godine, u okviru Dečije nedelje, prošao našim gradom. Pesnici učesnici su Ljiljana Krstić iz Aleksinaca, dr Milutin Đuričković iz Zemuna i sugrađanin Momir Moma Dragićević. Pesnici su čitali svoju poeziju na platou ispred Kulturnog centra, a zatim krenuli u obilazak učenika u ŠOSO „Veselin Nikolić“ i OŠ „Vuk Karadžić“. Dečiji književni susret završen je u restoranu „Potkovica“

Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra i Rajna Aleksić, urednica dečijeg programa, otvorile su ovogodišnji Fijaker.

– Ove godine uskraćeni smo za dečiju radost i za njihove osmehe ovde ispred KCK u publici, ali bar imamo priliku da im odavde prenesemo jednu dobru i lepu poruku. Trudili smo se da obeležimo Dečiju nedelju na najbolji mogući način. Imamo šest programa, Pesnički fijaker je jedan u nizu. Sutra nas očekuje Revijalno veče Festivala muzike za decu Rasinskog okruga, na kome će nastupati Dečiji hor kulturnog centra, kao i vokalna solistkinja Marija Marković poznatija kao Mari Mari – najavila je Kaplarevićka.

Pesnikinja Ljiljana Krstić, koja je izrecitovala svoje pesme „Šećerleme“ i „Ogi“, veoma je zadovoljna jer učestvuje u Fijakeru. Isto se oseća i pesnik Milutin Đuričković.

– Drago mi je da sam ovde sa vama. Ja se ovde uvek osećam kao svoj na svome – rekao je on nakon što je pročitao pesme „Neko voli“ i „Olja“ iz zbirke „Zauvek dete“ .

– Za mene je ovo svetkovina i pravi praznik, ovo je punoletstvo Pesničkog fijakera. U vreme korone nisam izlazio, jer sam spadao u grupu 65 +, bio sam opterećen pandemijom i time što ne smemo da se rukujemo i grlimo. Napisao sam pesmu „Zagrljaj“ jer mi nedostaje – rekao je Moma Dragićević, a potom pročitao istoimenu pesmu.

M.S.

Ko upravlja Pesničkim fijakerom?

Porodica Miće Uroševića, iz Vitanovca, bavi se uzgojem konja i tradicionalno organizuje prevoz za ovaj događaj od njegovog početka. -Ovo je fijaker iz 1897. godine, restauriran i repariran. Danas , nažalost, nema velikog interesovanja za fijakere, sem na svadbama – napominje Mića Urošević.

GALERIJA

Ostale vesti

back-to-top