Veče romske muzike i poezije

Postavljeno: 09.04.2023

Povodom Svetskog dana Roma (8.april) u Beloj Sali Kulturnog centra organizovano je Veče romske muzike i poezije. Kroz muziku, pesmu i stihove i uz pozitivnu energiju po kojoj je romska populacija i prepoznatljiva, mladi talentovani Romi priredili su sugrađanima veče za pamćenje

Uz stihove Mike Antića „Ciganin je svako ko ume lepo da sanja, lepo da voli, lepo da misli, lepo da bude srećan, lepo da bude nesrećan, lepo da bude tužan, lepo da plače…“, te predivne zvuke violine, veče su otvorili Jelena Đorđević i Stefan Jovanović, muzički urednik Kulturnog centra, ujedno i organizator programa kojim su, kako je kazao, mladi talentovani Romi želeli da predstave široj zajednici deo svoje kulture, te da poruče i pokažu da su upravo različitosti te koje uvećavaju bogatstvo jednog grada.

Brojna publika uživala je u zvucima violine, gitare, harmonike i kontrabasa, u džipsi džezu, te predivnim stihovima posvećenim Romima.

Iste večeri, u Romskom kulturnom centru, u okviru Večeri glumaca, a povodom Svetskog dana Roma, izvedena je monodrama „Šampion smeha“, Dragana Rakića Singera.

Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima sa kojima se ova populacija suočava. Ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 7. do 12. aprila 1971. godine, kada je odlučeno da romska zastava bude plavo zelene boje sa crvenim točkom u sredini, da će se Romi zvati Romi a ne cigani, te da će romska himna biti „Đelem đelem“ (Išao sam, išao), čiji tekst opisuje veliko stradanje Roma tokom Drugog svetskog rata.

Inače, na području Grada Kruševca, prema zvaničnim podacima, živi oko 2.500 Roma, a prema podacima poznavalaca prilika na terenu, ima ih između 3.500 i 4.000. Njihov položaj ne razliku se puno od položaja romske populacije na novou Srbije. Siromaštvo, predrasude i diskriminacija i dalje su svakodnevica ove nacionalne manjine.

Podrška Grada Romima, kroz Lokalni akcioni plan, između ostalog, predviđa i sistemski pristup unapređenju kvaliteta života Roma i to u oblasti obrazovanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Ostale vesti

back-to-top