Uspešno završena Osmomartovska akcija dobrovoljnog davanja krvi

Postavljeno: 05.03.2020

Oko 590 dobrovoljnih davalaca krvi  iz celog Rasinskog okruga učestvovalo je u već tradicionalnoj  akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju povodom Međunarodnog dana žena organizuje Crveni krst Kruševac.  Ove godine akcija je organizovana pod sloganom “39 godina plemenitog srca”

Tridesetdeveta po redu akciju dobrovoljnog davanja krvi, koju Crveni krst organizuje uz podršku grada Kruševca i u saradnji sa niškim Zavodom za transfuziju krvi, organizovana je u restoranu Lunar. Kao i prethodnih godina, da daju krv odazvali su se davaoci iz Kruševca, Trstenika, Brusa, Aleksandrovca, Ćićevca i Varvarina.

I ove kao i prošle godine odazvalo se blizu 600 ljudi i uspeli smo da prikupimo rekordnih 567 jedinica ove dragocene tečnosti. Ako jedna jedinica spašava tri ljudska života, jasno vam je koliko ćemo spasiti života –  kazala je Ema Todorović, sekretarka kruševačkog Crvenog krsta dodajući da je ova akciji, kojoj se podjednako odazivaju i muškarci i žene,  kao jedna od najmasovnijih u Srbiji, motivacija i pokretač za organizovanje sličnih akcija i u drugim gradovima širom Srbije.

Među ovogodišnjim davaocima krvi bilo je i dosta onih koji su po prvi put dali krv, među njima i Dragana Stanković.

Nikada nije kasno da postanete dobrovoljni davalac. Svako ko je zdrav, trebalo bi da da krv, a najveća nagrada je to što znate da ste na taj način nekome spasili život – poručila je ona.

Gradonačelnica  Jasmina Palurović, kazala je da će grad Kruševac nastaviti da podržava sve aktivnosti koje sprovodi Crveni krst, te da je izuzetno ponosna na svoje sugrađane i sugrađanke  koji se u velikom broju odazivaju ovakvim akcijama.

Za sve učesnike ove humanitarne akcije, organizovan je prevoz do restorana Lunar i nazad, a već  tradicionalno, upriličeno je i druženje uz svečanu večeru i muziku.

Crveni krst Kruševac, kao najstarija humanitarna organizacija u gradu, godišnje organizuje više od  55 akcija doborovoljnog davanja krvi u okviru kojih se prikupi preko 4.000 jedinica krvi. Osmomartovska akcija započeta je davne 1981.godine kada je osam  žena, tadašnjih radnica IMK “14.oktobar”, dalo krv za svoju kolegenicu.

D.P. 

 

Ostale vesti

back-to-top