Umetnički performans o ženskim pravima u Kruševačkom pozorištu (VIDEO)

Postavljeno: 27.01.2022

Šest mladih aktivistkinja i umetnica sa Kosova u maloj sali Kruševačkog pozorišta izvelo je performans kombinacijom glume, muzike, baleta i poezije, sa ciljem da prikažu koliko žena može da bude jaka. Projekat je sproveden u saradnji Udruženja žena „Peščanik“ i Asocijacije žena Mitrovice za ljudska prava


Zvukom dve gitare i pevanjem počeo je performans, te se tokom izvedbe pridružila i devojka koja je kačila košulje na žicu za sušenje i kasnije se šminkala pred ogledalom.

– Asocijacija žena Mitrovica za ljudska prava iz Kosovske Mitrovice je multietnička grupa, koja okuplja žene različitih nacionalnosti želeći na svom primeru da pokaže da možemo zajedno i moramo zajedno. To je jedini način da idemo ka nekoj budućnosti – kazala je Snežana Jakovljević, aktivistkinja UŽ „Peščanik“.

Ona je istakla da je performans deo projekta koji godinama realizuju te da kroz njega možemo videti iskustvo koje mnoge žene imaju kada žele da budu ono što jesu i kada žive živote kakve žele.

Tringa Sadiku, klasična muzičarka iz Kosovske Mitrovice, jedna od umetnica koja je nastupila:.
– Cilj je bio da predstavimo ženu sa njenim najnižim i najvišim standardima, u različitim psihološkim stanjima. Tražile smo način da kroz umetnost prikažemo ženu te smo kroz mešavinu umetnosti prikazali koliko ona može jaka da bude – objasnila je ona.

Performans je deo projekta „Žene za mir i sigurnost“ i izveden je u saradnji UŽ Peščanik i Asocijacije žena Mitrovice za ljudska prava zahvaljujući podršci Fondacije Kvinna till Kvinna i Evropske Unije.

Događaj su otvorile Snežana Jakovljević iz UŽ „Peščanik“ i Goca Lazić iz Asocijacije žena Mitrovica za ljudska prava.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top