Podsećanje na značaj Osmog marta

Postavljeno: 08.03.2023

Međunarodni dan žena tradicionalno se proslavlja 8. marta i predstavlja dan borbe žena za ravnopravnost u ekonomskom, društvenom i političkom smislu. Ideja za obeležavanje se javila početkom 20. veka, kad su počeli protesti zbog loših uslova rada. Zahtevalo se kraće radno vreme, bolje plate i demokratsko pravo glasa i za žene.

Žene su se vekovima borile i zahtevale jednakost. U patrijahalnom društvu, žena je bila domaćica, bez prava da odlučuje o bilo kakvim pitanjima od društvenog značaja. Hiljadama godina bilo im je zabranjeno da se školuju, a jedino su imućnije uspevale da steknu obrazovanje, tako što su im roditelji unajmljivali učitelje ili plaćali školovanje u manastirima. Nisu imale političku ulogu, jer se smatralo da se vode emocijama, a ne razumom.

Početkom 19. veka, u industrijskom dobu, javila se potreba za masovnom ženskom radnom snagom. Bile su slabije plaćene od muškaraca i nisu mogle da se bave svim profesijama. Radile su u proizvodnji, a one iz srednje klase postale su učiteljice, medicinske sestre i niže činovnice. Odlaskom muškaraca u Prvi svetski rat, žene su preuzele muške tradicionalne poslove i pokazale svoje sposobnosti i umeća.

Od sredine 19. veka, žene počinju da odbijaju da ostaju kod kuće te postepeno započinje njihovo društveno i političko angažovanje. Zahtevaju istovetne plate, pravo na obrazovanje i sve druge mogućnosti koje se pružaju muškarcima.

Pravo da glasaju na nacionalnim i lokalnim izborima u Jugoslaviji dobile su tek posle Drugog svetskog rata, 1945. godine.

Obrazovanje devojaka u Kruševcu

Žensku radeničku školu u Kruševcu, 1882. godine, osnovala je kruševačka Ženska podružina. Od 1926. godine nosila je naziv Ženska zanatska škola. U njoj su se obučavale devojčice u vezenju, krojenju, šivenju i crtanju, kako bi postale vrsne domaćice. Izučavale su srpski i nemački jezik. Nastava je za siromašnije devojke bila besplatna, a ostale su plaćale školarinu. Prihodi škole bili su obezbeđeni prilozima bogatijih Kruševljana, prodajom radova učenica, te od zabava i raznih manifestacija koje su se organizovale.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top