Umetnička galerija obeležava šest decenija, posetite je, podelite uspomene

Postavljeno: 27.01.2022

Umetnička galerija u Kruševcu danas, 27. januara, obeležava šest decenija od održavanja prve izložbe koja je označila početak kontinuiranog ostvarivanja izložbene i muzeološke delatnosti u oblasti likovne umetnosti. Iz te kulturne institucije pozivaju saradnike i posetioce da danas pogledaju izložbu „Prepoznavanje 5“, ali i da tokom narednih meseci dođu, pišu, podele sa Galerijom utiske, doživljaje, predloge, fotografije ili drugi materijal koji su sačuvali, a govori o likovnom životu i Umetničkoj galeriji

U trenutku osnivanja Umetnička galerija je delovala u okviru Narodnog muzeja u Kruševcu, od 1971. do 1991. kao samostalna ustanova, od kada je deo Muzeja. Objekat nekadašnje porodične kuće sa početka XX veka, u kome se nalazi od osnivanja, sa pratećim objektima u dvorišnom delu, kao ambijentalnu celinu, proglašenu za kulturno dobro, Opština Kruševac otkupila je 1984. godine za potrebe ostvarivanja delatnosti Umetničke galerije i istovremeno zaštitila jedan od specifičnih sačuvanih objekata i celina gradske arhitekture – navodi Biljana Grković, istoričar umetnosti – muzejski savetnik u kruševačkoj Umetničkoj galeriji.

Prema njenim navodima  izložba „41 delo posleratnog jugoslovenskog slikarstva“ iz zbirke Moderne galerije u Beogradu, sadašnjeg Muzeja savremene umetnosti, u objektu na adresi: Miloja Zakića 12, otvorena 27. januara 1962. godine, predstavljala je jedan od najznačajnijih događaja u kulturi tog vremena i najavila je programsko usmerenje novoustanovljene institucije na prikupljanju, istraživanju, čuvanju i predstavljanju likovne umetnosti od druge polovine 20. veka.

Tako su izložbe i zbirka koja nastaje sa osnivanjem, posvećene predstavljanju aktuelnih pojava, značajnih ličnosti umetničke scene Srbije i umetnika najmlađe generacije kao deo savremene umetničke prakse, što se odnosi i na praćenje lokalne likovne scene i umetnika vezanih za šire područje regiona Kruševca. Sve ovo, kao deo delatnosti prati stručna biblioteka, dokumentacija sa hemerotekom relevantnom, posebno za proučavanje umetničkih zbivanja i umetnosti koja je nastajala na području grada i regiona – dodaje Grkovićka.

Tokom šest decenija rada Umetničke galerije ostvarene su brojne i značajne izložbe kroz saradnju sa umetnicima, istoričarima umetnosti, likovnim kritičarima, i galerijama i muzejima.

Početkom novog veka uspostavljena saradnja na zajedničkim izložbama, potom i rezidencijalnom programu, sa galerijama i muzejima u Srbiji: Čačak, Kraljevo, Niš i Kruševac, iz Crne Gore, Makedonije i Bugarske, koja se odvija u kontinuitetu od 2004. godine, ostvaruje se kroz jedinstven umetnički projekat Prepoznavanje. Ovaj dugoročni regionalni projekat čija je realizacija petog ciklusa u toku, u Kruševcu i Umetničkoj galeriji – Narodnom muzeju, kao nosiocima projekta, upravo se završetkom izložbe Prepoznavanje 5 u Kruševcu, na dan otvaranja prve i posle tačno 60 godina, naglašava značaj razvijanja novih oblika saradnje, povezivanja kustosa, umetnika i ustanova na podsticanju i predstavljanju savremene umetnosti – ističe ona.

Podeća da je izložba petog izdanja regionalnog umetničkog projekta Prepoznavanje u Umetničkoj galeriji u Kruševcu otvorena 21. decembra 2021. godine te da je ciklus izložbi koji se priređuje u gradovima saradnicima na projektu, otpočeo u novembru, predstavljanjem u Narodnom muzeju u Kraljevu, kao domaćinu rezidencijalnog programa održanog u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu 2020. godine.

-Dugoročni umetnički projekat Prepoznavanje je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija, muzeja, kustosa i umetnika u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Ustanovljen kao veoma široka platforma u koncepcijskom i idejnom smislu, osim što daje mogućnost za priključivanje novih saradnika, omogućava i izložbu koja objedinjuje selekcije kustosa i radove umetnika različitih umetničkih praksi – navodi Grkovićka.

Na izložbi je zastupljeno je dvanaest umetnika: Nenad Dimitrijević, Jelena Šalinić Terzić (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, Miljan Nedeljković (Niš), Svilen Stefanov, Bogdan Aleksandrov (Bugarska), Tijana Vujović, Zoran Živković (Crna Gora). Ustanove, saradnici na Prepoznavanju 5 su Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac, kao nosilac projekta, te Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka, Narodni muzej Kraljevo, podgorički Centar savremene umjetnosti Crne Gore te Umetnička galerija „Nikola Petrov“ iz Vidina u Bugarskoj. Stručni tim čine istoričari umetnosti: Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić, Svilen Stefanov.

Umetnički projekat Prepoznavanje počiva na višegodišnjem partnerstvu galerija/muzeja, kustosa i umetnika, u kontinuitetu ga podržava Ministarstvo kulture i informisanja, zahvaljujući čemu se realizuje i aktuelno izdanje projekta.

Izložba u Kruševcu traje do danas,  27. januara,  a potom će biti priređena u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku od 4. februara, u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu u martu te u drugoj polovini 2022. godine u ustanovama saradnicima na projektu u Vidinu, u Bugarskoj i u Podgorici.

J.B.

Foto: Umetnička galerija Kruševac

 

Ostale vesti

back-to-top