+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » Ugrožena bezbednost radnika!

Ugrožena bezbednost radnika!

Poslovodstvo IMK „14.oktobar“ saopštilo je da su se na tržištu pojavila lica koja nisu predstavnici tog preduzeća, a nude polovne i dorađene proizvode, pozivajući se na dokumentaciju i ateste „14. oktobra“, za koje poslovodstvo navodi da su krivotvoreni i falsifikovani

Da upozori kupce na pojavu lažnih prodavaca i falsifikovanje atesta za važne elemente, koji mogu da ugroze bezbednost radnika, poslovodstvo se odlučilo nedavno nakon što je u komunikaciji sa kupcem spojnica zaključilo da je kupac nabavio elemente uveren da je reč o proizvodima te kruševačke mašinske industrije, što nije bio slučaj.

– Uvidom u evidenciju utvrdili smo da nije reč o spojnicama urađenim u IMK „14.oktobar“, već se najverovatnije radi o spojnicama koje su remontovane, popravljene – kazao je novinarima Miloš Isailović, generalni direktor fabrike, dodajući da su od tog partnera zatraženi setrifikati koje su prodavci priložili kao sertifikat IMK „14. oktobar“.

Poslovodstvo zbog ovih sumnji nije podnelo prijavu policiji, već je za sada samo upozorilo kupce.

Da je reč o složenim elementima zbog čijeg lošeg kvaliteta može da bude ugroženo ljudstvo upozorio je tehnički direktor, Bogoslav Dašić, objasnivši da spojnice služe da zaštite start sistema i rad sistema te da se postavljaju između motora i radnog uređaja, traka, transportera.

– Svaka naša spojnica je razvijana u saradnji sa institutom „Mihajlo Pupin“, prilikom formiranja dokumentacije rađena su sva potrebna ispitivanja – objasnio je on dodajući da se svaka spojnica ispituje na radnom stolu, te da se kontroliše i kvalitet ulaznih elemenata.

Dodatni problem je što je tokom prethodnih godina iz te fabrike iznošena i tehnička dokumentacija kao i atesti sa pečatom firme, za koje se međutim, tvrdi Isailović, može utvrditi da su u pomenutim slučajevima zloupotrebljeni. Spojnice koje pravi IMK „14.oktobar“ koštaju od 2 hiljade do 7 hiljada evra, po kvalitetu su, prema tvrdnji poslovodstva, u rangu evropskih proizvođa, kompanija Flender i Voith, i spadaju u profitabilnije proizvode. IMK „14.oktobar“ trenutno radi 11 spojnica za RTB Bor, u toj fabrici spojnice nabavljaju ovdašnji i rudnici iz bivših jugoslovenskih republika, gde prema proceni još uvek radi oko hiljadu mašina koje je ranije proizvela ta fabrika. „14.oktobar“ je tokom postojanja proizveo oko 32 hiljade serijskih mašina, a polovina je bila za tržište tadašnje Jugoslavije.

IMK „14. oktobar“ je od jula u predstečajnom postupku, a kroz socijalni program ga je letos napustilo 720 od ukupno 750 radnika. U avgustu je na posao vraćeno 270 ljudi. Radi se, kazao je Isailović, u dve smene, ima posla u serijskoj proizvodnji, namenskoj, elektroprivredi, radnicima se zarade i prevoz isplaćuju reodvno,  obezbeđen im je topli obrok.

 

Očekuje se odluka suda o Unapred pripremljenom planu reorganizacije, koji su, kako je naveo, podržali komericijalni poverioci, a očekuje da će isto učiniti i država.

– Ukupna dugovanja su nam 14,4 milijardi dinara, oko sedamdeset odsto je prema Komercijalnoj banci, Poreskoj upravi i Fondu za razvoj. Očekujem da  Vlada usvoji zaključak kojim bi se izvršila konverzija tih dugovanja u kapital – kazao je on. Država je vlasnik 90 odsto kapitala u ovoj fabrici koja nikada nije privatizovana.

Isailović je naveo da postoji interesovanje strateških partnera za kupovinu te industrije te da se očekuje da češka kompanija Tatra preuzme vojni deo, dok za civilni deo ima drugih interesenata.

Poslovodstvo IMK „14.oktobar“ saopštilo je da su se na tržištu pojavila lica koja nisu predstavnici tog preduzeća, a nude polovne i dorađene proizvode, pozivajući se na dokumentaciju i ateste „14. oktobra“, za koje poslovodstvo navodi da su krivotvoreni i falsifikovani Da upozori kupce na pojavu lažnih prodavaca i falsifikovanje atesta za važne elemente, koji mogu da ugroze bezbednost radnika, poslovodstvo se odlučilo nedavno nakon što je u komunikaciji sa kupcem spojnica zaključilo da je kupac nabavio elemente uveren da je reč o proizvodima te kruševačke mašinske industrije, što nije bio slučaj. - Uvidom u evidenciju utvrdili smo da nije reč…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Svetosavska nagrada Mariji Urošević

Na večerašnjoj Svetosavskoj akademiji (25. januar) biće dodeljena 16. po redu Svetosavska nagrada kojom Kulturni centar Kruševac tradicionalno nagraćuje pojedince ...

Pšenica ne voli “golomrazicu”

Niske temperature i nedostatak padavina tokom januara nepovoljno utiču na stanje pšenice, navode u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi ...

Među 19 preduzeća u Grupaciji odbrambene industrije – Tri fabrike iz Rasinskog okruga

Nedavno formirana Grupacija je, nakon što je Vlada donela Uredbu, saopštila da se udruživanjem stvaraju uslovi da fabrike odbrambene industrije ...

Koncert Dečijeg hora Kulturnog centra – od Mokranjca do manga

Treću godinu rada Dečiji hor Kulturnog centra pod vođstvom profesorke Violete Jovanovski, obeležio je celovečernjim koncertom pod nazivom “Tamo gde ...

SSP : “Zašto ste državi dali Rosulje i Apoteku?“

„Stranka slobode i pravde želi da zna šta su radili i za koji posao su godinama primali plate direktori i ...