Svaki četvrti u šestoj deceniji

Postavljeno: 24.11.2015

U protekle dve godine iz nekoliko ovdašnjih preduzeća kroz socijalne programe otišlo je oko 2.500 radnika. To je izazvalo porast broja nezaposlenih starijih od 50 godina, koji sada čine 26 odsto ukupnog broja nezaposlenih, dok su na kraju 2011. godine činili 23 odsto. Država nema stimulativne mere za poslodavce koji bi uposlili takve radnike. Stariji su na nedavnom Sajmu zapošljavanja tražili posao, i dok su pojedini skeptični ima i onih koji ni nakon što su biografije poslali na 150 adresa – ne odustaju

U Kruševcu je na evidenciji nezaposlenih 15.849 lica, a više od četvrtine čine stariji od 50 godina. Njih je trenutno 4.173, što je za 421 lice više nego na kraju prošle godine i za 460 više nego na kraju 2011. godine. Gledano procentualno nezaposleni, stariji od 50 godina, na kraju 2011. godine činili su 23 odsto ukupnog broja nezaposlenih, dok na kraju oktobra ove godine čine 26 odsto. To pokazuju podaci ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Takvom kretanju doprinelo je to što je tokom protekle dve godine iz šest kruševačkih preduzeća, koja su bila u postupku restrukturiranja, kroz socijalne programe otišlo više od 2.500 ljudi. Iako su se dobrovoljno prijavljivali za odlazak takve njihove odluke bile su iznuđene jer im je jasno rečeno da preduzeća nakon toga odlaze u stečaj.

Predrag Marković, direktor ovdašnje filijale NSZ, analizirajući podatke o porastu broja nezaposlenih starijih sugrađana za GRAD je kazao da ta služba pokušava da inicira nezposlene koji su uzeli socijalni program da taj novac usmere na pokretanje nekog posla, umesto na potrošnju. Takođe se trude da poslodavcima predoče da stariji radnici koji su radili u velikim fabrikama imaju praktična znanja i veliko iskustvo.

Trenutno nema posebnih mera države koje bi stimulisale poslodavce da prime takva lica na posao, ali, podsetio je  Marković, to što pripadaju teže zapošljivim kategorijama donosi im prednost prilikom bodovanja kod svih programa koje NSZ sprovodi. U teže zapošljive kategorije ubrajaju se mlađi od 30 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, viškovi.

ZA NEKOLIKO MESECI POSLALA BIOGRAFIJU NA 150 KONKURSA

To da su stariji sada brojniji među nazaposlenima nego ranije videlo se i na nedavnom Sajmu zapošljavanja jer je među onima koji su ostvaljali radne biografije bilo znatno više nego ranije onih koji su zagazili u petu ili šestu deceniju života. Iako su došli da traže novi posao, nakon što su preduzeća u kojima su radili otišla u stečaj, pojedini su skeptični da će ih bilo ko u tom dobu primiti. Ima, međutim, i onih koji ne odustaju.

Mirjana Josipović (47), po struci je mašinski inženjer, 19 godina je radila u IMK „14. oktobar“, a fabriku je napustila krajem prošle godine kroz socijalni program. U međuvremenu je svoju biografiju poslala na oko 150 različitih konkursa, bila je pozvana na nekoliko testiranja, odnosno razgovora, ali do posla nije stigla.

– Sve te prijave sam slala preko interneta. U nekoliko firmi van Kruševca sam išla na razgovore i testiranja, dok sam u Kruševcu imala samo razgovore za sezonske ili poslove za koje je potrebno niže obrazovanje od ovog koje imam – kazala je ona za GRAD.

Zbog odgovarajućeg posla bi promenila mesto života, a takođe bi radila i posao van struke od koga bi mogla pristojno da živi. Nije, kako kaže, spremna da samostalno pokrene neki posao. Na ovom sajmu ostavila je CV kod četiri poslodavca.

NIŠTA BEZ VEZE

Zoran Vlajić koji je letos nakon 22 godine rada u IMK „14.oktobar“ uz socijalni program otišao iz fabrike otvoreno kaže da do nogov posla pokuašava da dođe preko veze.

– Trenutno sam na birou. Ne znam šta dalje, imam 50 godina. Radio sam u kuhinji u fabrici, a ovde na sajmu nisam video ništa za šta bi mogao da konkurišem. Pokušavam da preko veze pronađem nešto, jer danas bez veze ne može ništa da se uradi, ni kod lekara ni kod sudije, nigde – smatra on.

Da je video nekoliko ponuda za posao u svojoj struci kazao je Radan Đošić, uz pitanje ko bi na posao primio čoveka od 55 godina. U IMK „14. oktobar“ je radio skoro 35 godina, kao  metalostrugar 12 godina, a ostalo kao metalobrusač.

NA SAJMU NEDOVOLJNO NEZAPOSLENIH?

Sajam zapošljavanja, koji je nedavno održan u Kruševcu, okupio je 29 poslodavaca iz Rasinskog okruga, kojima je potrebno 172 radnika različitih struka. Najtraženiji su bili mašinski inženjeri i tehničari, elektroinženjeri, diplomirani ekonomisti i komercijalisti, vozači, konfekcionari, šivači. Od 786 nezaposlenih, koji su ciljano pozvani jer se njihova zanimanja traže, na Sajam došlo njih   oko 772, a procena je da je štandove poslodavaca koji traže radnike obišlo oko 1.500 Kruševljana. Predrag Marković, direktor ovdašnje filijale NSZ, nije zadovoljan brojem onih koji su došli.

– U situaciji kada u gradu ima više od 15 hiljada nezaposlenih na Sajmu je, osim onih koje je NSZ ciljano zvala, trebalo da bude makar dve, tri hiljade ljudi – kazao je on.

Podaci ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje sa prethodnog sajma pokazuju da se tokom šest meseci nakon sajma zaposli 19,5 odsto od ciljano pozvanih, odnosno 153 od 785 lica.

Ostale vesti

back-to-top