+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » U toku isplata socijalnog programa za 1.600 radnika „Prve petoletke“

U toku isplata socijalnog programa za 1.600 radnika „Prve petoletke“

U holdingu „Prva petoletka“ te u još dva osamostaljena društva, gde je ukupno radilo oko 1.600 ljudi, u toku je islata socijalnog programa za koji su se odlučili skoro svi zaposleni.Istovremeno je oko 940 radnika osnovalo tri nova društva, koja su konkurisala za zakup pogona u kojima su radili do pre neki dan.

„Istovremeno sa tim procesom, kako je za Kruševacgrad rekao Ljubisav Panić, generalni direktor Holdinga „Prva petoletka“, zaposleni su registrovali tri nova društva, u skladu sa ranijim dogovorom sa nadležnim ministarstvima, a kako bi se sačuvao kontinuitet proizvodnje i deo radnih mesta.

-Radnici Holdinga i sedam zavisnih društava i još 150 zaposlenih u Servoupravljačima, ukupno njih 713, osnovali su novo društvo – PPT Petoletka doo, potom 59 radnika Servoupravljača osnovalo je drugo društvo, a treće društvo 165 zaposlenih u PPT Zaptivci. Takođe je 31. decembra u dnevnoj štampi objavljen oglas za izdavanje u zakup pogona tih društava, do 11. januara je rok za prijavu, nakon čega sledi odluka komisije o najboljem ponuđaču – objasnio je Panić.

On očekuje da bi proizvodnja u tim pogonima mogla da bude nastavljena sredinom januara. Napominje da na posao neće biti pozvani svi koji su ušli kao osnovači u nova društva, podsećajući da je to svima bilo jasno rečeno.

Neće biti svi upošljeni, za određenim kadrovima neće biti potrebe, ali sve će zavisiti od poslova koje budemo ugovarali – kazao je.

Procene rađene prema upošljenosti iz novembra pokazuju da bi posla trebalo da ima za oko 600 ljudi. Napomenuo je da je tokom januara uvek prisutan pad upošljenosti te da bi u martu moglo da se računa na taj i veći broj radnika.

Za osnivanje novih društava zaposleni u Holdingu upisivali su po 500 evra, u Zaptivcima po 1.400, dok su u Servoupravljačima postojale tri skale.

Prvi cilj je da sačuvamo ugovorene poslove, a drugi korak je obezbeđivanje novih poslova što bi značilo i upošljavanje više ljudi – kazao je Panić.

Pred kraj godine, nakon što je Željko Sertić, ministar privrede, najavio da će „Petoletku“ preuzeti radnici, Opština Trstenik je uputila otvoreno pismo zatraživši odgovore na to ko su radnici koji preuzimaju „tri Petoletke“, pod kojim uslovima, na osnovu kog kriterijuma i po kom zakonskom osnovu oni to čine.

Želimo da verujemo da pod pojmom preuzimanja „Prve petoletke“ od strane radnika, ne podrazumevate preuzimanje od strane aktuelnih direktora koji osnivaju privatne firme i koji imaju nameru da uđu u zakup Prve petoletke – navedeno je u pismu Opštine Trstenik ministru privrede.

Rukovodstvo Opštine Trstenik, kaže se u pismu, spremno je da podrži koncept ukoliko on podrazumeva sve radnike.

( Celo pismo možete videti OVDE )

U holdingu „Prva petoletka“ te u još dva osamostaljena društva, gde je ukupno radilo oko 1.600 ljudi, u toku je islata socijalnog programa za koji su se odlučili skoro svi zaposleni.Istovremeno je oko 940 radnika osnovalo tri nova društva, koja su konkurisala za zakup pogona u kojima su radili do pre neki dan. „Istovremeno sa tim procesom, kako je za Kruševacgrad rekao Ljubisav Panić, generalni direktor Holdinga „Prva petoletka“, zaposleni su registrovali tri nova društva, u skladu sa ranijim dogovorom sa nadležnim ministarstvima, a kako bi se sačuvao kontinuitet proizvodnje i deo radnih mesta. -Radnici Holdinga i sedam zavisnih društava i još 150 zaposlenih u…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Voda iz gradskog vodovoda može se koristiti za piće

Prema zvaničnom saopštenju Zavoda za javno zdravlje, voda  u sistemu kruševačkog  Vodovoda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ...

Obeležen Dan ABH službe Vojske Srbije

Pripadnici 246.bataqona ABHO i Centra ABHO,  u kasarni “Car Lazar”,  danas su  obeležili  Dan ABH službe Vojske Srbije. Nakon svečanosti, ...

Odbornici na današnjoj skupštini usvojili odluku o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

Izvršenje budžeta u prvih šest meseci  pokazuje kontinuitet dobrog planiranja, rekao je Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, obrazlažući odluku. Ukupno planirani ...

U školama skraćeni časovi, ispred Školske uprave Kruševac protest

Prosvetni radnici iz Kruševca, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupili su se danas na protestu ispred Školske uprave. Protest ...

Prvog dana škole – skraćeni časovi i protest

Časovi će prvog septembra, prema najavi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), biti skraćeni na 30 minuta. Istog dana će ...