U Nauparu, Bukovici i Lomnici evakuisano 40-tak meštana

Postavljeno: 24.06.2020

Nakon višednevnih obilnih padavina te 32 litra kiše po metru kvadratnom tokom protekla 24 sata na području Kruševca nabujali su svi vodotokovi drugog reda i u okolnim selima plavili puteve, potkopavali i nosili mostove, ugrozivši stanovnike više mesta. Najviše kiše je tokom poslednja 24 sata palo u selu Buci, čak 77 litara po metru kvadratnom, a u Ribaru je palo  40 litara po metru kvadratnom

– U Nauparu su ugrožena dva mosta na Nauparskoj reci,  a 28 ljudi iz tri domaćinstva su evakuisani na bezbedno. Bujični tokovi izazvali su plavljenje glavnog puta kroz Naupare, jer voda nije usmerena u putne jarkove. U selu Buci Lomnička reka je nanela više stabala i trupaca koji su oštetili četiri mosta nizvodno na toj reci, koja koriste domaćinstva na desnoj obali reke. Na bezbedno je evakuisano 11 članova iz tri domaćinstva. Takođe, u Bukovici je došlo do izlivanja potoka na mestu zasutog cevnog propusta na kojem je bilo izlivanja i ranije, a dva lica su evakuisana. Kod Parunovačkog groblja došlo je do izlivanja bujičnih voda gde je ugroženo 8 domaćinstva – navode u Odeljenju za poslove odbrane i vanredne situacije. 

U Suvaji se, kako se navodi u izveštaju nadležnih, izlio neimenovani potok u dužini od 150 metara preko lokalnog puta, tri domaćinstva su privremeno odsečena od komunikacije, a nije bilo urušavanja i plavljenja objekata.

U Sezemči je, prema Slatini, ugroženo je vikend naselje, a razmere štete nije bilo moguće utvrditi u noćni časovima. U Trmčaru je voda poplavila glavni put kroz selo na više mesta, ali je put prohodan za normalno odvijanje saobraćaja. 

Saobraćaj je, međutim, bio obustavljen na mestu ukrštanja sa putem Kruševac – Lomnica jer se tu Trmčarska reka izlila iz korita. Poplavljeni su i sportski tereni preko puta Lomničkog groblja.

Prema podacima nadležnih u Jablanici je urušeni kolski prelaz napravio uspor i ugrožena su dva mosta. Oštećena je obala do glavnog puta u selo gde je postavljena traka upozorenja i saobraćaj je usmeren na jednu traku kolovoza u dužini od 15 metra. 

– Bujica je potkopala jedan objekat koji se delimično urušio, nema ljudskih žrtava, materijalna šteta će biti utvrđena naknadno. Na kraju sela Jablanička reka je potkopala i srušila most koji koriste tri domaćinstva. U tom selu 50 domaćinstva je bez vode i struje – navode nadležni. 

Nadležni iz Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije navode da je usled obilnih padavina, a na terenu na kojim je prethodnih 10 dana kiša već padala i zasitila tlo sva količina novih obilnih padavina izazvala je bujice na svim vodotokovima drugog reda na području Kruševca.

– Rasina je napunila veliko korito na potezu od mosta za Parunovac uzvodno do mosta za Veliko Golovode. Ovo izlivanje izazvale su sve pritoke od Gaglovske reke do akumulacije „Ćelije“. Iz akumulacije se ispusta 25 metara kubnih, a dotok u akumulaciju je procenjen na 60 metara kubnih – navodi se u izveštaju nadležnih.

Prema podacima EPS-a zbog pokretanja klizišta u Jablanici 50 –tak domaćinstva je bez struje, dok je zbog kvara na mreži Vitanovac takođe bez struje. 

U toku je saniranje posledica i procena štete. Na terenu su angažovane mašine brojnih preduzeća. Rade ulta, skip i kamion Toplane, skip iz Vodovoda, pet kamiona sa 20 radnika iz JKP, bager, skip i kamion “Kruševacputa”. Radi se na Rasini kod Borčevog igrališta, u Nauparu, Jablanici, Bukovici, Lomnici, Buci, Dvoranu, Lovci, Trmčaru, Sezemči, Parunovcu i na putu Veliko Golovode – Parunovac.

Takođe, vatrogasno – spasilačke jedinice su tokom protekla 24 sata uklanjale granje na brani jezera u Brusu, koje je naneto nadolaženjem velike količine vode te crpile vodu iz sedam stambenih objekata. Vatrogasci su iz pet domaćinstava evakuisali 33 lica i 11 grla ovaca. 

Inače, vodostaji na velikim rekama u kruševačkom kraju su stabilni. Južna Morava je na Mojsinju na 172 centimetra, a redovna odbrana od poplava je na 280cm, Zapadna Morava je u Jasici na 177 centimetara, a redovna odbrana od poplava je na 350cm. 

J.B.

Ostale vesti

back-to-top