Istražujemo poreklo imena sela: Lomničko veliko lovište

Postavljeno: 03.09.2022

Prve podatke o naselju treba tražiti još u vremenu Moravske Srbije, kada se Lomnica spominje kao veliko lovište. Turski popis iz 1447. godine beleži da je selo Lomnica imalo 34 domaćinstava. Legende o njemu zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Nekada davno, navodi Kostić, područje današnje Lomnice bilo je najveće i najbolje lovište. U lov na divljač često je, sa svojom pratnjom, odlazio i sam knez Lazar. Jugović smatra da je to bio „onaj deo kod kisele vode gde su lovci čekali na proplanku, kod izvora, da hajkači nagone divljač”.

Pamteći veliko lovište na tom prostoru, meštani su selu dali ime Velika Lovnica, koje je vremenom preimenovano u Velika Lomnica.

Na naziv sela su možda uticali i događaji koji su se odigrali na ovom prostoru. U narodu se pričalo kako su se tu „lomile” mnogobrojne odluke. Veruje se da je upravo sjedinjavanjem reči „lovište” i „lomljenje” nastao naziv Lomnica, koje selo danas nosi.

Inače, Lomnica je ratarsko podjastrebačko selo zbijenog tipa i prostire se na dolinskim stranama Lomničke reke. Udaljeno je 12 kilometara južno od Kruševca i zauzima površinu od 1.313ha. Na jugoistočnom delu fizionomski je spojena sa selom Buci, koje je u prošlosti bio njen deo (mahala). U ovom selu rođen je Radomir Jakovljević Jakša, istaknuti revolucionar i borac Rasinskog partizanskog odreda. U ataru postoji nekoliko mineralnih izvora, u kojima je, nakon zemljotresa 80-ih godina XX veka, voda postala bakteriološki neispravna. Prema popisu iz 2011. godine, selo je brojalo 891 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top