„Mladi u gradu“ – Aleksandra i Nina, buduće grafičke dizajnerke

Postavljeno: 03.09.2022

Da je Kruševac grad mladih umetnika i talentovanih stvaraoca, pokazuje mnoštvo sugrađana i sugrađanki, koji nas svojim umećem i stvaralačkim sposobnostima neretko zadive. Kreativnim i originalnim radovima oni iznose svoje stavove, osećanja, želje i težnje, a marljivim i predanim radom se trude da usavrše svoje veštine i znanja.

Osamnaestogodišnja Aleksandra Veljković učenica je Politehničke škole „Milutin Milanković” u Kruševcu. Želja joj je da postane profesionalni grafički dizajner, a da pritom nastavi da se bavi drugim granama umetnosti.

– Sve što radim vezano je za umetnost. Volim crtanje, slikanje, dizajn i fotografiju. Pored toga, malo se bavim i glumom. Uskoro ću da održim samostalnu izložbu fotografija i generalno se uključujem u svaki projekat kad imam vremena – objašnjava ona.

Njeni radovi deo su izložbe „Stvarajmo zajedno”, koji krase autobuska stajališta našeg grada:

– Odradila sam jednu fotografiju i jedan crtež koji na pozitivan način prikazuju šta je to sreća, a cilj im je da ohrabre prolaznike.

Grafičkim dizajnom želi da se bavi i Nina Veljović. Ona voli da crta i slika.

– Kada bih mogla, ja bih bila sve. Grafički dizajn i slikarstvo su delatnosti kojim bih volela da se bavim. Za izložbu „Stvarajmo zajedno” pripremila sam tri rada, dva digitalna plakata i jedan crtež-sliku koji ima kaligrafski ispis. Uključiću se u svaki novi projekat – kazala je Nina (17), inače učenica Politehničke škole „Milutin Milanković”.

Ona je učestvovala i u projektu izrade mozaika, koji je organizovao Kreativni tim Kancelarije za mlade, u sklopu programa „Šta nam teško” Ministarstva omladine i sporta.

Tekst je nastao kao deo projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, koji su, u okviru konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, podržali Grad Kruševac i Ministarstvo kulture i informisanja.

J.A. – J.B.


O projektu
„Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

Ostale vesti

back-to-top