U Kruševcu ozvaničen početak rada švajcarske kompanije „Etampa“

Postavljeno: 31.01.2023

Pogon švajcarske kompanije „Etampa“, koja se bavi mašinskom obradom metala, svečano je danas otvoren u Kruševcu. Proizvodnja koja je počela da radi prošlog septembra, nalazi se u kruševačkoj industrijskoj zoni, na Jasičkom putu, a trenutno zapošljava 20 radnika. Plan je da ih do kraja godine bude 40.

„Etampa“, kako je rečeno na svečanom otvaranju, osnovana je 1945. godine u Švajcarskoj, a tokom proteklih decenija razvila se u međunarodnu kompaniju sa delatnošću u sektorima štancanja i finog brušenja.

-Na 7.200 kvadratnih metara fabričkog prostora u svojim pogonima, „Etampa“ ima proizvodnju alata visokih performansi i ultra-moderan proizvodni pogon za fino brušenje i štancanje – navedeno je sajtu Gradske uprave Kruševac, čiji su čelnici prisustvovali otvaranju.

Njeni kupci su, kako je saopšteno, iz oblasti autoindustrije  ( Ferari, Porše, Bugati ) te elektronike i elektrotehnike, građevinarstva i medicinske te bezbednosne tehnologije.

-Fino brušenje i žigosanje proizvoda sofisticiranih delova prema zahtevima kupaca imaju važnu ulogu u finalnom proizvodu koji je bitan za bezbednost. Ovo se ne odnosi samo na kočione i sigurnosne sisteme vozila i komponente elektromotora, već i na instrumente koji se koriste u medicinskoj tehnologiji, kućne aparate ili proizvode za životni stil kao što su četkice za zube, brijači ili pribor za nameštaj – precizirano je.

Trenutno najveći problem je, kako kazao generalni direktor kruševačke fabrike i suvlasnik kompanije, Aleksandar Stanković, nedostatak alatničara, a planovi su da se zajedno sa Regionalnom privrednom komorom i Školskom upravom Kruševac, angažuju u iniciranju dualnog obrazovanja za te potrebe.

Svečanosti su prisustvovali generalni direktor „Etampa AG“ Walter Sahli i njegov zamenik Thomas Hauser.

Gradonačelnica Jasmina Palurović je istakla da je lokalna samouprava podrška i oslonac za sve investitore koji odaberu Kruševac kao grad za poslovanje.

-S obzirom na to da „Etampa“ planira širenje proizvodnje Grad Kruševac će nastaviti da opravdava epitet povoljnog poslovnog okruženja i dobrog domaćina za sve kompanije i privredne subjekte – navedeno je na sajtu Gradske uprave.

Kruševački pogoni rade od septembra prošle godine, a danas je njihov rad svečano ozvaničen.

Inače, kompanija „Etampa“ ima pogone u Ilinoisu u SAD te u Blanskom  u Češkoj, a kapaciteti njenih pogona su oko 280 miliona delova godišnje.

J.B.

Izvor, tekst i foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top