Pitali smo za vas: Kada će Kruševac dobiti Pozorište za decu?

Postavljeno: 31.01.2023

Već deceniju postoji ideja da se u Kruševcu otvori Pozorište za decu. Još 2013. godine Grad Kruševac je u budžetu predvideo deo sredstava za sanaciju krova bioskopa „Evropa“, prostora u kome je tada bilo planirano otvaranje Pozorište za decu.  Gradska uprava Kruševac, nakon što je bioskop „Evropa“  u međuvremenu restitucijom vraćen vlasnicima, traga za novim prostorom. U Kruševačkom pozorištu se nadaju da će se ideja o osnivanju Pozorišta za decu uskoro ostvariti, jer kako kažu, glumaca i publike nam za to ne manjka.

-Verujemo da smo na dobrom putu da ovu ideju ostvarimo. Planirano je da bude u Bioskopu „Evropa“, ali je taj prostor restitucijom vraćen starim vlasnicima, tako da se sada traga za nekim novim prostorom. Razmatra se zgrada Doma vojske ili na „Aerodromu“, novom centru Kruševca, koji ima zgodnu poziciju zbog blizine Dino parka i bud ućeg skejt parka – navedeno je u odgovorima Gradske uprave, dostavljenim našoj redakciji.

Kada će ideja prerasti u delo i koliko je novca za to potrebno nismo uspeli da saznamo, ali je u pomenutim odgovorima navedeno da Grad Kruševac ima spreman projekat za donatore.

– Grad Kruševac ima spreman projekat rekonstrukcije Doma vojske, koji će biti pretvoren u multifunkcionalni objekat za kulturu. Pratimo javne pozive i konkurse, apliciraćemo prvenstveno kod Ministarstva kulture. Radimo na tome da naš grad dobije dečije pozorište, jer to znači da  mislimo na svoje najmlađe građane – uveravaju iz Gradske uprave.

 

Da je potreba za ovim pozorištem realna potvrđuje održavanje Festivala predstava za decu „Kruška“, koji je nedavno održan po 15. put i na kome je zabeležena rekordna posećenost.

– Kako je rastao Festival, tako je sazrevala naša ideja da otvorimo pozorište za najmlađe. Jedna od odlika velikog modernog grada je postojanje još neke institucije koja nas čini različitim u odnosu na druge. Ako naš grad ima dečije pozorište, to znači da on misli na najmlađe građane – kaže Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta.

Ovdašnjem ansamblu nisu strane igrane i lutkarske predstave, koje mališani obožavaju.

-Naši glumci imaju puno iskustva u radu sa decom, svake godine radi se po najmanje jedna predstava namenjena deci. Igrali smo i lutkarske predstave, što je važno za dečije pozorište. Ovo je ozbiljan proces, koji traje godinama, verujem da smo na dobrom putu, a imamo podršku Gradske uprave da ovu našu ideju i ostvarimo – ističe Nedić.

M. J.

Foto: arhiva KrusevacGrad.rs

________________________________________________________________________________________________

Ponosni na rad Kluba „Mladi u Gradu“

Tekst je nastao kao rezultat rada našeg Kluba „Mladi u Gradu“, koji okuplja mlade sugrađane koji predlažu teme, kojima će se naši mediji baviti, a ukoliko žele, učestvuju u kreiranju tekstova.

Cilj nam je da se na ovaj način čuje glas mladih, da oni postanu oni koji primećuju, ali i utiču na dešavanja u svom okruženju!

Mladi, ukoliko želite da nam se pridružite to možete učiniti slanjem poruke na mejl [email protected], ili preko društvenih mreža, fejsbuk stranice KrusevacGrad i instagram profila novinegrad

 

Ostale vesti

back-to-top