Ne propustite večeras “Bal na vodi” na Slobodištu

Postavljeno: 14.08.2021

U okviru zajedničkog projekta Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija večeras na Slobodištu – bioskop na otvorenom i prilika da se podsetimo kultnog filma “Bal na vodi”, ovog puta u digitalno restauriranom izdanju. Projekcija počinje u 21 sat, a gledaocima će na ruku ići i suvo i ne preterano toplo vreme koje meteorolozi najavljuju za danas

Film „Bal na vodi” reditelja Jovana Aćina, snimljen u produkciji Avala filma 1985. godine, ostaće zapamćen po tome što na verodostojan način na veliko platno donosi sliku Beograda pedesetih godina koji se pod društveno-političkim pritiskom menja.

Kroz priču o srednjoškolskim danima jedne devojke i četiri mladića, njihovom životu, prijateljstvu i ljubavnim dilemama, autor filma slika društvo u kome je podela sve veća, a životi mnogih ljudi se iznenada i na tragičan način menjaju.

Film otvoreno kritikuje jugoslovenski sistem tih godina i prikazuje izazove i moralne dileme sa kojima su se pojedinci, ali i društvo u celini susreli.

Sutra je na istom mestu i u isto vreme projekcija filma Gorana Markovića “Majstori, majstori”.
U slučaju kiše, projekcije će se održati u Bioskopu Kruševac, ali uz ograničen broj posetilaca I propisane protivpandemijske mere.

Projekat „A1 Kinoteka“ pokrenule su Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija sa ciljem da digitalnom restauracijom originalnih filmskih traka sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Do sada je 19 ostvarenja domaće kinematografije kompletno digitalno restaurisano u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, među kojima su: Nacionalna klasa, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Majstori, majstori, Bal na vodi i mnogi drugi.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top