Sa kruševačkim penzionerima na putovanju – priča o Spomeniku stradalnicima u Aprilskom ratu i Spomen parku Vrelo

Postavljeno: 14.08.2021

Udruženje penzionera „Car Lazar“ organizovalo je za svoje članove posetu pirotskom kraju, a pored Spomenika stradalnicima u Aprilskom ratu i Spomen parka Vrelo, penzioneri su tom prilikom obišli i manastire Sukovo i Temska

Delegacija UP „Car Lazar“, zajedno sa domaćinima, položila je venac na Spomenik stradalnicima u Aprilskom ratu, svi penzioneri poklonili su se senima hrabrih vojnika Kraljevine Jugoslavije, a Đorđe Joković Miročki je SUBNOR-u Pirot darivao svoju umetničku sliku.

Peco Todorovski, predsednik SUBNOR-a Pirot, podsetio je da je u selu Ćiniglavci, 17 kilometara od Pirota prema Dimitrrovgradu, 11. nemačka oklopna divizija, uz pomoć Bugara, osmog aprila 1941. godine u rano jutro napala položaje Timočke divizije Vojske Kraljevine Jugoslavije, u čijem se sastavu nalazio i 12. puk „Car Lazar“.

– Na brdu Neškov vis u selu Obrenovac usledio je žestok otpor naše vojske i borba je trajala deset sati. Neprijatelj je bio mnogo jači, pored pešadije, upotrebio je artiljeriju i avijaciju, pa je Pirot predveče okupiran, ali nije bombardovan. Tom prilikom poginula su 62 borca iz kruševačkog kraja i ovde je 1962. godine podignut spomenik stradalim herojima. U Velikom selu je sahranjeno još 12 stradalih boraca – rekao je Todorovski.

Kruševački penzioneri obišli su i manastire Sukovo i Temska, a posetili su i Belu Palanku, gde su položili venac herojima iz Drugog svetskog rata u Spomen parku Vrelo, u centru grada. Prema rečima Siniše Živkovića, predsednika SUBNOR-a ove opštine, u selu Ploče, desetak km dalje, zbog izdaje generala, Nemci su zarobili 260 vojnika, među kojima je bilo i iz kruševačkog kraja, koje su, preko Bugarske i Rumunije internirali u Nemačku, a neki se posle rata nisu vratili svojim kućama.

Ljubiša Krstić, predsednika UP „Car Lazar“, kazao da je ova patriotska manifestacija bila vrlo uspešna, te da će se slične akcije organizovati i u budućnosti.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top