U KOVID ambulanti dnevno oko 70 pacijenata

Postavljeno: 14.04.2020

U zdravstvenu stanicu „14.oktobar“ koja je zbog aktuelne epidemiološke situacije opredeljena da bude Ambulanta za respiratorne infekcije, dnevno se u proseku javi sedamdesetak građana. Ambulanta radi 24 sata, a uzorci briseva uzimaju se svakog dana, u periodu od 9 do 11 časova

Građani koji dolaze u KOVID ambulantu, kako saznajemo, najčešće se javljaju sa povišenom telesnom temperaturom i kašljem, ređe i sa dijarejom ali i ostalim simptomima koju mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom.

Pacijenatima pregledanim u ovoj Ambulati radi se i kompletna laboratorijska dijagnostika, a u Službi za radiološku dijagnostiku  koja je u istoj zgradi i sada je deo ovog kovid centra, dnevno se uradi i 30 i 40 rentgenskih snimaka pluća.

U Ambulanti za respiratorne infekcije  sada se testiraju svi sumnjivi na korona virus, a uzorci se uzimaju svakog dana od 9 do 11 časova. Testiranje organizuje kruševački  Dom zdravlja u saradnji sa ovdašnjom Epidemiološkom službom, uz poštovanje preporuka Insituta Batut i stručnog tima iz Beograda. 

Dnevno se pregleda između 65 i 70 pacijenata, uglavnom u dnevnoj smeni, dok se tokom noći javi desetak građana.

Ambulanta radi 24 sata dnevno a Radiološka služba od 7 do 19 časova, s tim da ukoliko je potrebno, radiolozi dolaze na poziv i u toku noći. 

Iako se radi o pregledima  koji duže traju jer često podrazumevaju i laboratorijsku i rentgen dijagnostiku, vreme čekanja na pregled, kako saznajemo, kraće je nego u prvim danima rada ove ambulante.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top