U Gradskoj upravi sastanak o problemima proizvođača mleka

Postavljeno: 04.10.2021

Niska cena mleka i visoke cene kukuruza, soje i suncokretove sačme, koje su se u prethodnom periodu uvećale gotovo duplo, glavni su problemi sa kojima se susreću proizvođači mleka u Rasinskom okrugu. U cilju njihovog rešavanja u Gradskoj upravi održan je sastanak poljoprivrednih proizvođača sa predstavnicima lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede

Sastanak na temu problema u mlekarstvu organizovan je na zahtev poljoprivrednih proizvođača, pre svega farmera.

Na ovaj način želimo da pokažemo da smo kao Grad uvek tu za naše poljoprivredne proizvođače i da se konstantno trudimo da rešavamo njihove probleme. Pokušaćemo da nađemo rešenje, nadamo se da  ćemo od naredne godine uspeti da promenimo neke stvari – rekao je Marko Knežević, pomoćnik gradonačelnice za poljoprivredu.

Glavni problem proizvođača mleka jeste cena mleka i cena inputa. Naime, cena kukuruza, soje i suncokretove sačme se u prethodnom periodu uvećala gotovo duplo te farmeri sa postojećom cenom mleka ne mogu da ostvare profit.

Ministarstvo poljoprivrede takođe aktivno radi na rešavanju ovog problema, premija za mleko povećana je za tri dinara, a imamo informaciju i da su mlekare za dva dinara povećale cenu mleka – dodaje Knežević.

Prema nezvaničnim podacima u Kruševcu ima oko dve hiljade proizvođača mleka, a otkupna cena mleka po litru, zavisno od kvaliteta, iznosi oko 35 dinara.

D.M.

Ostale vesti

back-to-top