Počela Dečija nedelja

Postavljeno: 04.10.2021

Dečija nedelja, nacionalna manifestacija, tradicionalno se obeležava  od 4. do 10. Oktobra, a slogan je “Dete je dete da ga volite i razumete“. Ove godine mališani će uživati u bogatom programu i mnogim aktivnostima koje su za njih organizovale različite institucije

Sva deca koja pohađaju Predškolsku ustanovu “Nata Veljković” dan su započela “Bukvarom dečijih prava”, aktivnošću na kojoj su ih vaspitačice upoznale sa tom temom.

-Naša ustanova obeležava Dečiju nedelju brojnim aktivnostima, ove godine u nešto manjem broju zbog korone. U vrtiću u Mudrakovcu, danas je organizovan prijem mlađe dece, pošto ima mesta. Tokom dana organizovaće se i besplatni programi za roditelje predškolske dece u Konjuhu, Čitluku i Šiljegovcu – kaže Vesna Živković, direktorka PU “Nata Veljković”.

Sutra će, u radnim sobama i dvorištima vrtića, mlađa deca dobiti vršnjačku podršku od starijih drugara, dok će u sredu biti organizovan “Dečiji vašar” u svim dvorištima vrtića kada će se prodavati ono što su napravili dece i vaspitačice. Tog dana će predstavnici  organizacije Prijatelji dece, vrtića i osnovnih škola posetiti Centar za osobe sa invaliditetom u Kruševcu.

-U sredu takođe, organizujemo posetu gradonačelnici. Desetoro dece iz vrtića “Neven” će joj postavljati pitanja koja žele i pokloniće joj knjigu “Godine uzleta u godini jubileja”- najavljuje ona.

U vrtiću Biseri će u četvrtak biti održano online takmičenje u recitovanju predškolaca Rasinskog okruga pod sloganom “Lete, lete lepe reči”. Po jedan predškolac iz svakog vrtića, predstaviće se recitacijom. Istog dana, Biblioteka u Kruševcu će dodeliti besplatne članske karte predškolcima, a biće održana akcija “Biblioteka na trgu” tokom koje će mališani moći da dožive interaktivni susret sa junacima iz knjige.

-Za petak smo pripremili interesantnu aktivnost pod nazivom “Vrtić očima deteta” koja neguje multimedijalno stvaralaštvo. Deca će moći da snimaju šta se njima u tom trenutku svidi u vrtiću, bilo to drvo, ili servirka koja unosi hranu – objašnjava ona.

Tokom vikenda, biće organizovana aktivnost pri kojoj će deca učiti svoje bake i deke da koriste Jutjub kanal PU “Nata Veljković”. Takođe, roditelji će sa decom komentarisati šta im je važno u vrtiću, a onda će se njihovi iskazi sistematizovati.

U Kulturnom centru, uoči Dečije nedelje, a umesto Dečijeg muzičkog festivala, u subotu je održan koncert Leontine Vukomanović za najmlađe. Od 4. do 9. oktobra, svakog dana sa početkom u 11 časova, projektovaće se ruski dečiji filmovi “Bajke detinjstva” u Beloj sali Kulturnog centra.

U četvrtak, 7. oktobra, “Pesnički fijaker” će tradicionalno proći kroz grad, a tog dana biće dodeljene i nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola.

U obeležavanje “Dečije nedelje” uključiće se i srednjoškolci, te će na Trgu Kosturnica, u sredu, biti održana promocija ćirilice u organizaciji profesorke Medicinske škole, Vesne Pešić. Istog dan biće održana i sednica Učeničkog parlamenta na temu “Vršnjačka podrška u kriznim situacijama”.

M.S.


O Dečijoj nedelji

Na našim prostorima Dečija nedelja se obeležava od 1934. godine, i od tada se menja i razvija prilagođavajući svoje programske ciljeve stvarnim potrebama i problemima dece. U realizaciji aktivnosti Dečije nedelje na nacionalnom i lokalnom nivou učestvuju mnogobrojne vladine institucije, udruženja građana, kao i ugledni pojedinci posvećeni deci. Dečija nedelja podstiče dalji razvoj uslova za bolji položaj deteta i podseća sve relevantne društvene aktere na neophodnost pružanja obrazovne, socijalne, zdravstvene, kulturne i finansijske podrške svakom detetu u našem društvu

Ostale vesti

back-to-top