U „14. oktobru“, delu Čehoslovakia grupe, namenska dominira, civilna proizvodnja raste

Postavljeno: 05.11.2019

Fabrika koja je pre dve godine, nakon skoro tri decenije odumiranja i godinu i po stečaja, iz petog pokušaja dobila novog vlasnika, Čehoslovakia grupu, danas zapošljava 310 radnika, a pretežno se bavi namenskom proizvodnjom. Plan je da se ojačava civilni sektor proizvodnje, mašinogradnja, po kojoj je „14. oktobar“, koji je osamdesetih godina prošlog veka zapošljavao više od osam hiljada ljudi, bio prepoznatljiv, te da se pokrenu novi proizvodni pogoni koji bi doneli i nova radna mesta

Nekadašnji gigant Rasinskog kraja, industrija mašina i komponenata „14. oktobar“, dve godine nakon što ju je upravo na imendan, 14. oktobra 2017. godine preuzela Čehoslovakia grupa, pretežno se bavi namenskom proizvodnjom, uz postepeno vraćanje civilnog programa po kome je nekada bila poznata. Trenutno upošljava 310 radnika, skoro duplo više nego u trenutku preuzimanja. Planirano je i pokretanje potpuno novih proizvodih programa što bi omogućilo upošljavanje dodatne radne snage.

Namenski program trenutno čini 80 odsto našeg biznisa. Najviše radimo za srpsku namensku proizvodnju, poslujemo sa „Krušikom“ i „Slobodom“. Radimo i za Slovačku i Češku – kaže u razgovoru za GRAD Aleksandar Vasiljević, generalni direktor fabrike „14. oktobar“ koja posluje u okviru MSM grupe, slovačkog dela Čehoslovakia grupe. Kruševačka fabrika pravi poluproizvod, košuljice za minobacačke granate, koje se potom finaliziraju u pomenutim kompanijama. 

Aleksandar Vasiljević, generalni direktor fabrike „14. oktobar“

Novi programi za stabilnu budućnost 

Fabrika, napominje Vasiljević, istovremeno oživljava civilni deo proizvodnje, po kome je bila prepoznatljiva širom nekadašnje Jugoslavije. 

U 2018. godini smo duplirali civilni deo proizvodnje, ali to još uvek nije ono što želimo, nije dovoljno. U civilnom programu možemo značajno da napredujemo jer na našu sreću, a generalno na žalost,  mi smo još uvek u toj oblasti jedna od najopremljenijih fabrika na teritoriji bivše države. Imamo moćnu kovačnicu, alatnicu, termičku obradu i procesnu opremu, ovde možemo da pravimo vrlo kompleksne proizvode i na tome ćemo bazirati poslovanje u narednom periodu. Kroz tendere i kroz direktne pogodbe vraćamo se na tržište elemenata mašinogradnje, kao što su reduktori, hidrodinamičke spojnice, po čemu je kompanija bila prepoznatljiva – kazao je on.

Planirano je, kako je dodao, da fabrika u narednoj godini počne potpuno novu proizvodnju koja će zahtevati nove tehnologije, opremu te omogućiti novo zapošljavanje. Novi programi, o kojima nije mogao da iznese detalje, bili bi treći i četvrti stub fabrike, što bi značajno smanjilo rizik poslovanja.

Dualnim obrazovanjem do nedostajućih kadrova

Nedostatak kvalifikovane radne snage problem je sa kojim se suočava ova fabrika, a Vasiljević navodi da je situacija slična ne samo u ostalim delovima Srbije i regionu već i u zemaljama vlasnika grupacije, Češkoj i Slovačkoj.

Prepoznali smo dualno obrazovanje kao način da fabrika prirodnim putem dođe do obučenih radnka. Deca će se obučavati na našim mašinama, a tokom obuke će biti plaćeni. Sa Prvom tehničkom školom smo potpisali ugovor za dualno obrazovanje đaka za dva zanimanja koja su uvedena na naš zahtev – kazao je on. 

Stari majstori, koji su sa tržišta rada vraćeni u fabriku, takođe su dragoceni, jer u „14. oktobru“ postoji oprema koja je jedinstvena i ako oni ne nauče mlade bukvalno neće imati ko to da učini.

Inače, u prethodne dve godine, nakon što je najveći deo imovine IMK „14. oktobar“ prodat iz stečaja, ulagalo se u sređivanje objekata, remont opreme te nabavku novih mašina. 

Na hali od 15 i po hiljada kvadrata, preko puta upravne zgrade, u kojoj je smešten deo vojnog programa, postavljen je novi krov, radili smo remonte postojeće opreme, kupili smo nov kompresor, četiri nove CNC mašine. Investicije se nastavljaju i u narednoj godini – naveo je on.

Vasiljević, koji je na mesto generalnog direktora došao početkom godine, nakon rukovodećih pozicija u više kompanija, ističe da, iako je Kragujevčanin shvata koliko je „14. oktobar“ značajan za Kruševac te napominje da kompanija odlično sarađuje sa lokalnim istitucijama koje su pokazale izuzetnu ažurnost u svim situacijama do sada. 

J.B. 

Potrebni glodači, brusači, varioci

U razgovoru sa GRAD Aleksandar Vasiljević, generalni direktor „14. oktobra“, navodi da je problem nedostatka obučenih kadrova jedan od najvećih sa kojim se fabrika trenutno suočava.  – Kod nas su konkursi za zanatska zanimanja poput glodača, brusača, varioca stalno otvoreni – kazao je on.

 

Ostale vesti

back-to-top