Trodnevna svetkovina „Počuj glas svog roda“

Postavljeno: 26.05.2024

Povodom Dana slovenske pismenosti, u čast svete braće Ćirila i Metodija, a sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve, Udruženje građana „Badnjak“ iz Aleksandrovca organizuje u srpskoj prestonici grožđa i vina jedinstvenu kulturnu manifestaciju „Počuj glas svog roda“. Inače, ovo udruženje okuplja umetnike i čuvare baštine iz Temišvarskog Banata i Rasinskog okruga u Aleksandrovcu.

Ova trodnevna kulturna i duhovna svetkovina uavršava se danas u Domu kulture „Milosav Buca Mirković“ . Na početku programa učenici osnovnih škola iz opštine Aleksandrovac, KUD „Rasina“ i KUD „Grozd“ izveli su specijalni program – putovanje od Baltika do Urala.

Posle svečanog dočeka gostiju iz Temišvarskog Banata i Pomorišja, uz pesmu i igru,  prikazan je film nagrađivanog autora dr Predraga Pece Adžića „Karavan duhovnosti“, koji govori o živim srpskim manastirima u Rumuniji, a prvi put je izvedena i  župska verzija pesme „Savila se bela loza vinova“.

Program „Duni, vetre, sa željinske strane“, danas okupiće kulturno-umetnička društva iz Rasinskog okruga, među njima i „Kopaoničku frulu“ i goste iz Vrnjačke Banje. Pevaće i korifej Temišvarskih spomenara maestro Pera Todorović, koji je nedavno predstavio pesmu „Husar“. Melodija govori o sudbini Župljana koji su se 1481. odselili u Temišvarski Banat, a biće prikazan i film „Ko to tamo kЪnta“ o srpskim društvima i udruženjima u Rumuniji u vreme SFRJ.

Ž. Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top