Tokom raspusta u Biblioteku!

Postavljeno: 12.01.2021

Tokom zimskog raspusta, koji je pri kraju, dečije odeljenje ovdašnje Narodne biblioteke osnovci često posećuju. Pojedini dolaze po lektire, dok drugi uzimaju stripove i neobaveznu beletristiku. Iako epidemija korona virusa ne jenjava, ni najmlađi, prema svedočenju bibliotekarki, ne odustaju od čitanja. U Biblioteci nema zadržavanja, pozajmljene knjige vraćaju se posle 15 dana

– Deca rado dolaze u biblioteku i čitaju. Mogu se pozajmiti tri knjige ako nijedna od njih nije lektira. Kada se učenik opredeli za lektiru dajemo samo lektiru, mada umemo da napravimo izuzetak. Sada je raspust, deca zaista čitaju lektire i ako procenimo da je dete odgovorno, da će sačuvati knjigu i vratiti na vreme, dozvolimo i dve lektire – kaže Nataša Petrović, viša knjižničarka na dečijem odeljenju Narodne biblioteke.

Omiljena autorka mlađih osnovaca je Jasminka Petrović, a njene knjige “Od čitanja se raste” i “Kaži teti dobar dan” su veoma popularne. Tinejdžeri, kao nešto stariji, rado čitaju Uroša Petrovića, kao i pripovetke Jovice Đurića okupljene u knjizi “Nežne godine”, koje tematizuju prva zaljubljivanja i mladalačke dane.

– Lektire pozajmljuju redovno, to su klasici, nama već dobro poznati naslovi. Mogu reći da pojedini nastavici srpskog jezika ubacuju neke nove naslove u svoje nastavne planove i programe, koje smo se mi potrudili da nabavimo, tako da imamo i njih. Tu spadaju drame Dušana Kovačevića i roman “Moj deka je bio trešnja” Anđele Naneti – objašnjava ona.

Neodlučnima bibliotekari pomognu oko izbora knjiga, a ima i onih koji tačno znaju šta žele da čitaju.

– Kod nas je dosta knjiga izloženo, da deca mogu da ih pogledaju, zato ih najčešće privuče i sam dizajn korice da baš tu knjigu pročitaju. Pozivam mlade da posete Dečije pozajmno odeljenje, tu mogu naći naslove koje nemaju u kućnoj i školskoj biblioteci, a kojim im mogu biti izuzetno zanimljivi – kaže Petrovićka.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top