Talentovani šestogodišnjak Luka: “Kad porastem biću kao Pikaso”

Postavljeno: 05.09.2021

Ako prošetate do Galerije Kulturnog centra, vašu pažnju će privući raznobojni, dečiji radovi na kojima su portreti, figure, pejzaži, ali i životinje. U pitanju je prva samostalna izložba slika “Šta je sreća” talentovanog šestogodišnjaka, Luke Stepanovića, učenika prvog razreda OŠ “Dragomir Marković” i polaznika Likovnog studija “Maja Olić”

-Crtam skoro svakog dana, od druge godine sam počeo. Najviše volim portrete, životinje, za izložbu sam nacrtao papagaja, lisicu, tigra… Crtam flomasterima, temperama, bojicama, ali i na platnu akrilima. Uglavnom nađem neku sliku na telefonu pa je onda sam nacrtam – kaže Luka za KruševacGrad.

Njegovi radovi izazivaju divljenje odraslih, ali i vršnjaka.

-Moji drugari su videli izložbu i rekli su mi da im se baš sviđa – ponosan je on.

Kad poraste, biće slikar, mada ga već sada okolina tako doživljava. Prema rečima njegove mame, kad se upoznaje sa drugima često sebe tako predstavi.

-Drugovi i drugarice iz vrtića me zovu slikar. Kad porastem biću slikar, kao Pikaso-siguran je Luka.

U novoj školi, njegov talenat je primećen prvog dana.

-Svi mi traže da im nešto nacrtam, imam deset ljudi kojima treba da poklonim crtež. Meni se sviđa taj osećaj kad si popularan. I u novom odeljenju se svima sviđa kako crtam – objašnjava on.

Luka voli crtane filmove, matematiku, da se igra sa drugarima, da sluša Billie Eilish, ali najviše voli da crta.

-Najviše od svega volim da crtam. Nastavnica Marija mi je pomogla da budem bolji umetnik. Nastaviću da idem u Likovni studio “Maja Olić” – uverava nas on.

Trenutno najviše uživa u akril tehnici, a njegovu pažnju okupiraju pejzaži.

– Sada radim akrilima, babi sam skoro nacrtao vodopad i zalazak sunca – navodi.

Nataša, Lukina mama, veoma je ponosna na svog sina.

-Puni smo emocija zbog ove izložbe. Luka je neumoran, stalno bi nešto da radi. Juče je naslikao dva rada flomasterima, a onda je uzeo da radi akrilima. Skoro, kad je bio prehlađen, rekla sam mu da se malo odmori od slikanja, a on mi je rekao da je to za njega lek – objašnjava ona.

Počeo je da crta spontano, kao dvogodišnjak.

-Kad je bio mali  kupili smo mu vodene boje, kao što drugi roditelji kupuju deci kako bi im okupirali pažnju. Jako je uporan i vremenom se sve više trudio. Sa pet godina smo primetili da crta bolje od svih u kući, njegov talenat je primetila i vaspitačica i preporučila nam je likovni studio – navodi ona.

Lukina nastavnica iz Likovnog studija “Maja Olić”, Marija Stojadinović, smatra da je on veoma talentovan.

-On se razlikuje od ostalih, zato što je njegov izraz na uzrastu deteta od 14-15 godina. Kada vidite kako slika i podslikava, shvatite da je to jedan potpuno zreo izraz, što je neverovatno. U karijeri sam imala učenike koji su više ili manje talentovani, ali nikad nisam imala dete koje je ovako talentovano. Sigurna sam da uz pripremu, za godinu dana može da upiše srednju umetničku školu – objašnjava ona.

Uz njeno mentorstvo, Luka je svake nedelje slikao na zadatu temu.

-On je mudro dete i zahtevno. Jednog dana sam im dala kopiju Pikasa da rade, i Luka i posle dve nedelje rada nije bio zadovoljan, jako je samokritičan – ističe ona.

Lukine izdužene figure podsećaju na Modiljanijeve portrete, a za njegov uzrast fascinantna je zrelost u korišćenju boje, i tretiranju same površine slike.

– Na jednom času sam pitala svoje učenike šta je za njih sreća i Luka je tada odgovorio da je za njega sreća sve. Otuda i naziv izložbe – objašnjava ona.

Podsećamo, izložbu “Šta je sreća” možete pogledati radnim danima u Galeriji Kulturnog centra uz pridržavanje aktuelnih epidemioloških mera.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top