Mali formati pred publikom

Postavljeno: 17.11.2022

U Legatu Milića od Mačve otvorena je tradicionalna putujuća izložba Mali format ULUPUDS-a, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Autori su stvaraoci različitih generacija, a izložba je objedinila sve slikarske, crtačke i grafičke tehnike.

– Zahvaljujum svima što su došli da pogledaju jednu od najboljih izložbi u ovoj godini. Mala forma je jako primamljiva prezentuje suštinu, i daje mogućnost velike slobode. Svaki umetnik kroz malu formu prezentuje ono što je u njemu najbitnije i najvažnije. Izložba je objedinila 45 autora, koji su prezentovali. Ove godine je sažetija, ali suštinski je bolja od prethodne. Razliščite tehnike, teme, uzrasti pokazuju bogatstvo i veličaju stvaralački čin i umetnost kao neograničeni izvor inspiracije – kaže Marija Stojadinović, urednica likovnog programa u Kulturnom centru.

Tradicionalna revijalna izložba sintetiyuje širok spektar tema kojima su zaokupljeni savremeni umetnici zastupljeni na ovoj izložbi i kreće se od figurativnog do apstraktonog i semnatičnog. U fokusu su portreti i realni i asocijativni pejzaži, a posebni akcenat je na mozaiku – od klasičnih viđenja do modernih formi.

„Karakteristika svakog od predstavljanja dela su apstraktnost i originalnost – kao specifične refleksije vremena. U skladnim i autentičnim kompozicijama, osim tematike, i kolorit je raznolik – od monohromatskog, preko lazurnog i svedenog do jakog i pastoznog. Subjektivne artikulacije sjedinjene su kroz različite interpretacije i na ovogodišnjoj umetničkoj selikciji „Malog formata“ Izložbom su objedenjeni radovi umetnika koji minimumom plastičnih sredstava nude maksimum izražajnosti i onih koji slojevitim pristupom bude različite asocijacije kod posmatrača.“-reči su Maje Živanović, likovne kritičarke iz kataloga izložba.

Kruševac je sedma stanica ove putujuće izložbe, koja već cele godine kruži Srbijom, a publika glasa za najbolji rad. Nakon Kruševca izložba se seli u Galeriju Singidunum, zvaničnu galeriju ULUPUDS-a, gde će autorima biti dodeljene Diplome za najbolji rad po mišljenju posetilaca svih postavki.

Izložbu u Kruševcu posetio je veliki broj lokalnih umetnika, članova likovnog kluba „Dimitrije Simić“.

– Slikarstvom se bavim od osnovne škole, ne radim male formate, mada mogu da kažem da je vrlo primamljiv. Ove godine je dobar izbor, nisam sigurna kome ću dati glas, toliko ima dobrih radova – kaže Gordana Simić.

Inače, ljubitelji umetnosti izložbu mogu pogledati do 30. novembra, do kada mogu i glasati za mali format koji im se najviše dopao.

M.J.

Ostale vesti

back-to-top