Otvorena Likovna kolonija u Ribarskoj Banji

Postavljeno: 27.11.2022

U Specijalnoj bolnici “Ribarska Banja” otvorena je, po 34. put, međunarodna Likovna kolonija “Jesen Ribarske Banje”.

Selektor Kolonije akademski slikar Radovan Mića Trnavac izabrao je 10 slikara i to: Angela Gavrovskog iz Skoplja, Pavla Popovića iz Kraljeva, Darka Đurđevića iz Trstenika, Miroljuba Filipovića Filimira iz Beograda (rodom iz Trstenika), Radeta Dimitrijevića iz Trstenika, Konstantina Cvetkovića iz Kruševca, Rusimira Miletića iz Beograda, Anu Zakić iz Kruševca, Gorana Ćeličanina iz Varvarina  Vladu Zorića iz Beograda.

Prema rečima dr Milivoja R. Jovanovića, inicijatora Kolonije, ova manifestacija ima kontinuitet od 34 godine i drži visok akademski nivo, što je prava retkost u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

– Sada nema vajara, ali će biti predstavljeni na drugačiji način. U Kruševcu će biti postavljena galerija vajarskih dela, a biće sastavljena od skulptura kosovskih i drugih junaka, koje su nastale na ovoj koloniji. Početkom iduće godine biće publikovana monografija Likovne kolonije, a sve slike biće popisane i unete registar – istakao je Jovanović, koji je i otvorio ovu slikarsku manifestaciju.

Radovan Mića Trnavac (po ocu poreklom iz Globodera, a sada živi u Valjevu) je istaknuto slikarsko ime Srbije sa internacionalnim iskustvom, jer je 25 godina živeo i stvarao u Njujorku.

– Ovo je veliki događaj za kulturu Kruševca i okoline, a ima i republički značaj, jer su kultura, umetnost i sport ogledalo jedne nacije. Treba organizovati izložbe sa ove kolonije u raznim gradovima Srbije i regionu, pa čak i na drugim svetskim destinacijama, jer slike to zaslužuju po svom kvalitetu. Moje iskustvo iz Valjeva je interesantno, jer sam za 25 godina doveo 500 umetnika sa svih pet kontiunenata i predstavio u svom Internacionalnom umetničkom studiju – kazao je ovaj umetnik.

Likovna kolonija traje do iduće nedelje, 4. decembra, kada će slikari predstaviti svoja umetnička dela.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top