+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » Švajcarska nastavlja da podržava projekte u Rasinskom okrugu

Švajcarska nastavlja da podržava projekte u Rasinskom okrugu

Dobru saradnju sa Rasinskim okrugom, uspostavljenu tokom prethodnih godina, Švajcarska nastavlja kroz novu strategiju kojom je predviđeno da Vlada te zemlje do 2021. godine projekte u našem Okrugu podrži sa 2,2 miliona evra

Pomenutom strategijom je, kako su novinarima u Kruševcu rekli predstavnici Švajcarske kancelarije za saradnju, predviđeno da od 2018. do 2021. godine projekti u Srbiji budu podržani sa ukupno 95 miliona evra što je za deset odsto više u odnosu na prethodni četvorogodišnji period.

O postignutim rezultatima i novim planovima medijima u Kruševcu je govorila direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, Ursula Lojbli, koja je kazala da je Kruševac među gradovima na koje je Švajcarska posebno usmerena, podsetivši da je do sada ta zemlja na području našeg Okruga podržala osam projekata sa  2,2 miliona evra.

Projekti na koje će ubuduće biti usmerena podrška odnose se, pre svega, na ekonomski razvoj, zapošljavanje mladih i energetsku efikasnost.

Gradonačelnica Kruševca  Jasmina Palurović rekla je da je Švajcarska nova strategija saradnje sa Srbijom nastavak dugogodišnje podrške reformskim procesima u Srbiji. Napomenula je da Grad Kruševac poslednjih godina ulaže napore u zaštiti životne sredine i životnih resursa te da je to jedna od oblasti koje Švajcarska kroz projekte nastavlja da podržava.

Upravo će kroz projekat iz te oblasti „Energetska efikasnost i upravljanje energijom u opštinama u Srbiji“ uz šest kruševačkih škola biti rekonstruisan i vrtić „Pčelica“. Donatori su tokom obilaska vrtića od direktorke Predškolske ustanove „Nata Veljković“ Vesne Živković saznali da će na taj način biti obezbedjeni bolji uslovi za boravak 300 mališana te da će čitava zajednica imati korist jer će, osim uštede energije, biti smanjena emisija štetnih gasova.

Predviđeno je da se na vrtiću radi termoizolacija, promena krova te prelazak sa mazuta na gas, radovi bi trebalo da počnu na proleće, a gradski menadžer za energetsku efikasnost Bratislav Djordjević očekuju da će novi energetski efikasni objekti u Kruševcu doprineti širenju kapaciteta energetske efikasnosti Grada.

U firmi „Silikon komerc“ koja je u okviru projekta „Znanjem do posla“, podržanog od Švajcarske Vlade, za posao gumarskih tehničara na radnom mestu obučavala desetoro polaznika, donatori su saznali da se nakon pomenute obuke većina njih zaposlila.

– Projekat je bio značajan jer smo obučili radnike koji su nam potrebni, a koje nismo mogli da nađemo. Oni su naučili kako da rade u gumarskoj proizvodnji, a neki od njih su se zaposlili u većim kruševačkim gumarama – rekao je Vladimir Veljković, vlasnik preduzeća „Silikon komerc“ koje postoji od 1991. godine, a bavi se proizvodnjom spojnica za izmedju elektromotora i reduktora odredjenih radnih mašina.  

Za tu obuku se Jelena Stanković, koja je završila Hemijsku školu, prijavila jer je smatrala da novo znanje može da joj pomogne da lakše dodje do posla. To se ispostavilo tačno jer je ona u toj firmi ostala da radi.

– Mnogo mi znači to sam našla posao, posebno jer imam dete – kazala je ona.

Marina Virijević, predsednica Omladinskog Saveta Kruševac, organizacije koja je uz Gradsku upravu lokalni partner Švajcarske na sprovodjenju projekta „Znanjem do posla“, podsetila je da je u okviru tog projekta obuku na radom mestu za četiri zanimanja kod 14 poslodavaca prošlo 50 mladih, od kojih se njih skoro 60 odsto nakon obuke zaposlilo. Navela je da je posebna pažnja bila usmerena na podizanje mogućnosti za zapošljavanje 55 štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, te da je i desetoro štičenika prošlo obuku za zanimanje cvećar – vrtlar u javnom komunalnom preduzeću Kruševac.

Privrednike je obavestila da je u toku novi javni poziv u okviru tog projekta i da poslodavci, kojima su potrebni kadrovi, mogu da se prijave i da uz podršku donatora kroz obuku na radnom mestu dodju do potrebnih radnika.

Inače, Švajcarska je kao bilateralni partner u Srbiji prisutna od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku, a tokom proteklih 27 godina ukupna podrška Srbiji i njenim građanima iznosi 350 miliona evra.

J.B.

Dobru saradnju sa Rasinskim okrugom, uspostavljenu tokom prethodnih godina, Švajcarska nastavlja kroz novu strategiju kojom je predviđeno da Vlada te zemlje do 2021. godine projekte u našem Okrugu podrži sa 2,2 miliona evra Pomenutom strategijom je, kako su novinarima u Kruševcu rekli predstavnici Švajcarske kancelarije za saradnju, predviđeno da od 2018. do 2021. godine projekti u Srbiji budu podržani sa ukupno 95 miliona evra što je za deset odsto više u odnosu na prethodni četvorogodišnji period. O postignutim rezultatima i novim planovima medijima u Kruševcu je govorila direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, Ursula Lojbli, koja je kazala da je Kruševac…

Review Overview

Rejting korisnika 4.53 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Udruženje “Osmeh na dlanu“ obeležilo Dan osoba sa Daunovim sindromom

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom se obeležava 21. marta svake godine. Ove godine obeležava se pod motom „Ljubav ne ...

AKC Gnezdo: Prijava dece za učešće u blacklight predstavi sa lutkama “Desa Blesa u zemlji čudesa”

Alternativni kulturni centar Gnezdo, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kruševac i Udruženje “Osmeh na dlanu” pozivaju sugrađane da sa ...

Trg mladih dobija biste poznatih kruševačkih glumaca

Biste Taška Načića, Miodraga Petrovića Čkalje, Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Radmile Savićević, Bate Paskaljevića, Milana Puzića i Ljubinke Bobić biće postavljene ...

Šest medalja za Kruševljane na Svetskim igrama

Specijalne olimpijade Sportisti Palestre u sastavu srpske reprezentacije osvojili su po tri zlatne i srebrne medalje na najvećem sportskom događaju ...

Izložba ratnih fotografija novinara Radeta Stankovića

Na fotografijama koje je Stanković uslikavao dok su još padale bombe, dok se još vidi dim, odbljesak eksplozije i garež, ...