Sugrađani proveravali inteligenciju – Šta pokazuje Mensa testiranje?

Postavljeno: 19.09.2022

Na Mensa testiranju u Krusevcu učestvovalo je 24 kandidata, a među prijavljenima bili su kako mlađi tako i stariji kandidati. Rezultati stižu na kućnu adresu poštom, do osam nedelja nakon testiranja.

– U gradovima, koji su univerzitetski centri, na testiranja dolaze uglavnom studenti, ali to ne znači da nemamo i srednjoškolce, kao i ljude u poznim godinama – kazala je za KruševacGrad.rs  Aleksandra Borović, predsednica organizacije Mensa Srbija.

U proseku, najčešće na testiranje dolaze osobe od 20 do 35 godina. Predviđeno je da isti kandidat na Mensa testiranju može učestvovati tri puta, sa vremenskim razmakom od najmanje godinu dana.

– Ljudima se dešava da zbog treme, ili zbog toga što ulaze u nešto sa čim nisu imali prethodno iskustva, mogu da podbace. Dešava se i da su na testiranje došli umorni, pa sve to ima uticaja na rezultat – dodala je Borovićka.

Kapacitet neurona koje dobijamo rođenjem i mreža koja se formira između njih, objasnila je ona, najviše se formira učenjem novih stvari:

Najviše toga naučimo u prvih sedam godina života, dakle u tom periodu se najintenzivnije razvija ta neuronska mreža. Tokom celog života ona se razvija, kad god učimo nešto novo, a odbacuje onaj deo koji ne koristimo. Tako da uglavnom kažem da se kapacitet za inteligenciju najintenzivnije formira u tom periodu do sedme godine.

Da bi neko postao član Mense, nije neophodnon uraditi svih 36 zadataka, koliko ih je na testu. Razultati testiranja zavise i od uzrasta kandidata, a ne vrše se poređenja mladih i starih, već se vrše poređenja na nivou generacije.

Administracija Mense dobija samo spisak kandidata koji mogu da postanu članovi, a njihove rezultate niko ne zna. Testove kandidata pregleda samo jedna osoba, odnosno psiholog – precizirala je ona.

Rezultati testiranja stižu na kućnu adresu poštom, do osam nedelja nakon testiranja.

Inače, na testiranju u Kruševcu, održanom proteklog vikenda, bilo je najviše osoba iz Rasinskog okruga, ali je došlo je i nekoliko kandidata iz Brusa, Beograda i Leskovca.

M. Simić

Ostale vesti

back-to-top