U Kruševcu održana tribina „Daroviti i obrazovanje“

Postavljeno: 17.05.2019

U susret trećem po redu Međunarodnom naučno stručnom skupu „Darovitost – potreba 21.veka“ koji će u oktobru  biti organizovan u Kruševcu, danas je u prostorijama Regionalne privredne komore održana tribina pod nazivom „Daroviti i obrazovanje“. O prepoznavanju i obrazovanju darovite dece, te problemima sa kojima se ta deca suočavanju tokom svog odrastanja i školovanja, govorili su eminentni stručnjaci iz različitih oblasti

Tribina je bila namenjena vaspitačima , učiteljima, nastavnicima, defektolozima, lekarima  i svima ostalima koji se u svom radu susreću i bave darovitom decom i mladima, a cilj je bio da se sa različitih pozicija u okviru stručne javnosti razmotri pitanje njihovog  obrazovanja, problemi sa kojima se darovita deca suočavaju tokom svog školovanja i razvoja, izazovi sa kojima se susreću njihovi edukatori, te na kraju da se predlože i neka praktična rešenja, proizašla iz istraživačkog rada ali i prakse.

Tribinu je kao domaćin ovog skupa otvorio Predrag Vukićević, direktor Regionalne privredne komore Kruševac, inače član Mesne, istakavši tom prilikom, između ostalog, da ovako velika posećenost skupa govori koliko je velika posvećenost mladima koji predstavljaju budućnost ovog grada.

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, kazala je je da je Kruševac poznat kao rasadnik mladih talenata,  da se Grad trudi da im pomogne u njihovom razvoju na različite načine, te da će kao i do sada nastaviti da podržava i rad Mense.

Zoran Tomić, član Mense i organizator tribine, istakao je da Kruševac može da se pohvali da ima puno mladih talenata sa kojima treba vredno raditi, kako bi se njihovi talenti dalje razvijali.

Da je Mensa uvidela potrebu da se „pokrije“ priča o darovitosti, rekao je Predrag Đukić, potpredsednik Mense Srbije.

Darovite osobe su osobe koje imaju posebne potrebe u svom razvoju i mi želimo široj zajednici da skremeno pažnju na taj produktivni deo društva. Zato smo 2017. godine i organizovali prvu međunarodnu konferenciju na temu darovitosti, a već naredne godine u Beogrdu, gde smo imali predavače iz celog sveta. Ove godine konferenciju ćemo organizovati u Kruševcu , što je na neki način približavanje potrebama unutrašnjosti Srbije – kazao je on, istakavši da za organizovanje predstojeće konferencije Mensa ima punu podršku Grada Kruševca , te veliko  razumevanje od strane ovdašnje naučne i stručne javnosti.

Povodom godišnjice Mense Srbije, u Kruševcu će  u nedelju (19.maj) u Medicinskoj školi biti organizovano testiranje za nove članove Mense. Parvo na testiranje imaju  osobe starije od 17 godina koje se nisu testirale na testiranjima Mense u prethodnih godinu dana.

Na testiranje je potrebno poneti lični dokument koji sadrži JMBG i fotografiju, a testiranju će besplatno moći da pristupe svi dobrovoljni davaoci krvi,uz potvrdu da su krv dali u ovoj godini. Detaljnije informacije o testiranju i uslovima  mogu se pronaći na sajtu mensa.rs.

Ostale vesti

back-to-top