Na protestu održan performans – stari radnički mantil okačen na vrata NSZ

Postavljeno: 18.05.2019

Na protestu „Jedan od pet miliona“ organizatori su na vrata kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje okačili stari radnički mantil kao simbol propalih preduzeća. Prethodno su na Trgu glumaca održali Slobodni dnevnik u kome su sugradjane informisali o lokalnim aktuelnostima, a okupljenima su podelili diplome sa sloganom „Da ne bude lažnih DIPLOMA budi i ti jedan od pet miliona“

Ispred filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, na čija vrata je zakačila stari radnički mantil na koji su prikačeni nazivi propalih kruševačkih preduzeća i broj radnika koje su nekada zapošljavala, jedna od organizatorki Marija Ilić Paunović je kazala da na taj način žele da podeste gradsku vlast šta radi sa privredom grada.

– Nastavljaju da rasprodaju našu imovinu, ne samo fabrike već i prirodne resurse – kazala je ona i pozvala sve radnike koji su ostali bez posla, bez plata i sve nezadovoljne gradjane da se pridruže protestima.

Jedna od organizatorki protesta Sara Popović je, čitajući informaciju o nezaposlenosti i privatizacijama, navela da je svaki treći radno sposobni Kruševljanin bez posla, da je plata većine za oko pet hiljada ispod republičke kao i da je mnogi ne primaju na vreme.

„Dve hiljade nekadašnjih radnika „14. oktobra“, konfekcije „Zvezda“, „Savremenog doma“ i „Župe“  je 2018. godine dostavilo izvršne sudske presude za naplatu zaostalih plata, ali pošto su spadali u poverioce trećeg reda nisu uspeli da naplate svoja potraživanja“ navela je ona.

Povodom ukidanja filološkog odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji jedna od organizatorki protesta Milica Mihajlović je prokomentarisala obrazloženje Ministarstva da je u to odeljenje prošle godine upisano manje djaka od predvidjenog.

– Državna populaciona politika, degradiranje obrazovanja kroz lažne diplome i doktorate, nemogućnost zaposlenja mladih, loši uslovi školovanja i loši uslovi rada prosvetnih radnika i masovni odlasci čitavih porodica iz Kruševca uzeli su danak koji sada treba da plaćaju oni koji su ostali ovde. Odgovornost za to je na vlasti – rekla je ona.

Govoreći o Apoteci  Kruševac koja, kako je navela, već nekoliko godina posluje sa gubitkom iako je broj zaposlenih prepolovljen i troškovi smanjeni, Mihajlovićka je kazala da strahuje da će to biti još jedna neuspešna prodaja državnog vlasništva ili uništena firma koju će Grad prodati za male novce.

Jedan od organizatora protesta Nebojša Cvetanović je govorio o poplavama koje se, kako je naveo, u različitom obimu ponavljaju svake godine. Upitao je nadležne lokalne i državne institucije zašto nema namere da se poplave strateški analiziraju te da se donesu odgovarajuća dokumenta i akcioni planovi kako se to ne bi ponavljalo.

Cvetanović je, takodje, upitao koliko su Kruševljani sigurni  nakon prošlonedeljnog „ranjavanja kontroverznog kruševačkog biznismena“.

– Tokom protekle četiri godine ubijena su sedmorica pripadnika kruševačkog podzemlja, na desetine je ranjeno, dok su tuče i razbojništva svakodnevni, ubistva i ranjavanja se dešavaju u sred dana na javnim mestima, trgovina narkoticima cveta, Kruševac je tranzitni grad na putu droge od Kosova ka Beogradu – naveo je on razloge za zbrinutost Kruševljana za svoju i bezbednost svojih porodica.

Ostale vesti

back-to-top