Stranka slobode i pravde: Gradska toplana zadužuje sve građane

Postavljeno: 26.11.2021

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Kruševac je na jučerašnjoj konferenciji za medije akcenat stavio na poslovanje Gradske toplane. Podsetili su na probleme koje su građani prethodnih godina imali sa grejanjem, te ukazali na zaduženje i novi kredit za ovo javno preduzeće

-Toplana je i prošle godine bila gubitaš. To je zvanični podatak. Toplana je ove godine podnela zahtev za davanje saglasnosti na uspostavljanje založnog prava na javnoj svojini grada Kruševca. To znači da Gradska toplana traži kredit u iznosu od 500 miliona dinara.  Kredit garantuje imovinom grada, odnosno imovinom svih građana Kruševca – izjavio je Ivan Mandić, član predsedništva Stranke slobode i pravde.

Prema njegovim rečima, ugovor o dugoročnom kreditu zaključen je 14. juna između A.D Poštanska štedionica i Gradske toplane, uz jemstvo Vodovoda Kruševac.

-Gradska Toplana, grad Kruševac i Vodovod garantuju otplatu kredita sa godinu dana gratis perioda u narednih pet godina, a kao garant navodi se javno dobro i svojina svih građana – tvrdi on.

Ova stranka izrazila je sumnju da će i ovogodišnja grejna sezona proteći bez problema i restrikcija, te upozorila da će svi građani koji koriste usluge Gradske toplane uskoro plaćati uvećane račune.

-Stranka slobode i pravde poziva Gradsku toplanu i gradonačelnicu da kredit vrate u najkraćem roku ili da odustanu od njega ukoliko on još uvek nije realizovan. Pozivamo gospodina Gvozdenovića da podnese ostavku na mesto direktora Gradske toplane – rekao je Ivan Mandić.

Predstavnici gradskog odbora pomenute stranke najavili su da će posetiti javnu raspravu Skupštine grada i postaviti pitanja u vezi sa problemima Gradske toplane.

Inače, Skupština grada Kruševca danas je izglasala odluku kojom se Toplani daje saglasnost da pod hipoteku u korist Banke Poštanska štedionica stavi zgradu komunalnih delatnosti “Toplana” i upravnu zgradu sa mašinskim delom i bunkerom.

Ovi objekti koje Toplana koristi vlasništvo su grada, a odbornici su odluku usvojili bez diskusije, tako da nema detaljnijih informacija  o njima, osim da se, kako je navdeno u odluci, nalaze na parcelama u katastarskim opštinama Bivolje i Lazarica.

U odluci se navodi i da se hipoteka daje kao obezbeđenje kredita od 500 miliona dinara koji je Toplana podigla za izmirivanje obaveza iz prethodnih grejnih sezona i pripremu za narednu.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top