Šta podrazumeva uvreda nastala putem tehnologije

Postavljeno: 27.04.2022

Alternativni centar za devojke, preko niz vizuala, ukazuje na to kako prepoznati i reagovati na digitalno nasilje. Kratkim onlajn pojmovnikom, koji je pred vama, govori o uvredama nastalim putem tehnologije

Korak u borbi protiv rodno zasnovanog digitalnog nasilja, jeste da razumemo da je otpor njegovoj normalizaciji u društvu nužan uslov kako bi se ono suzbilo. Za mnoge preživele su samodistanciranje, poricanje ili umanjivanje iskustva digitalnog rodno zasnovanog nasilja, mehanizmi preživljavanja koji omogućavaju da se „prebrodi dan“. To su očekivani mehanizmi u društvu koje pre svega normalizuje psihološko i seksualno nasilje prema ženama i devojčicima, prikazuje ga kao uobičajen deo njihovih života, što su poruke koje se usvajaju (internalizuju) tokom odrastanja. Zato je za borbu protiv rodno zasnovanog digitalnog nasilja je potrebna jasna društvena osuda – navodi Alternativni centar za devojke. 

Inače, ta organizacija se pitanjima digitalne bezbednosti i privatnosti aktivno bavi već osam godina. Informativni vizuelni sadržaji deo su aktivnosti u okviru projekta End online violence sustain movement, koji podržava Trag fondacija.

S.M.

 

Ostale vesti

back-to-top