Edukativna radionica o digitalnom nasilju za decu i roditelje

Postavljeno: 20.10.2022

Edukativna radionica i predavanje za decu, roditelje i nastavnike na temu digitalne i medijske pismenosti i digitalnog nasilja održaće se danas (20. oktobar) u 17 časova, u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac.

Pored podizanja nivoa znanja iz ovih oblasti, cilj predavanja i interaktivne radionice je i osnaživanje roditelja i prosvetnih radnika, pre svega korisnim savetima u cilju konstruktivnijih razgovora sa decom na različite teme u domenu digitalne pismenosti.

Predavanja i radionicu vodiće psihološkinja Ana Mirković, koja će sa decom, roditeljima i prosvetnim radnicima govoriti o važnosti digitalne komunikacije u porodičnim odnosima, promeni ponašanja koje nam je donela digitalna era, učenju u digitalno doba, izazovima na društvenim mrežama, koliko vremena treba dnevno provoditi na internetu, digitalnom nasilju, vrbovanju na internetu, čuvanju dokaza o maltretiranju na društvenim mrežama i internetu, prevarama u digitalnom prostoru, privatnosti na internetu te veštinama za digitalno doba.

Na platformi “Bezbedni klinci” se, uz pomoć psihologa i eksperata za digitalne komunikacije, dele informacije na mnogobrojne teme koje mogu biti od pomoći u digitalnom roditeljstvu. Kroz različite formate, poput tekstova, video intervjua i podkasta, radionice već četiri godine pružaju podršku roditeljima. Radionicu za osnovce, A1 Srbija je prvi put predstavila ove godine.

Ideja koncepta „Bezbedni klinci“ je da obodri roditelje i decu da razgovaraju o svim izazovima digitalnog doba. Uloga porodice je najvažnija i vrlo je važno da decu ohrabrimo da se obrate za pomoć roditeljima i nastavnicima i da znaju da će tu pomoć i dobiti. A deca nam se obraćaju kad imaju poverenja u nas. Na radionici će biti reči i o empatiji, toleranciji i komunikaciji – kaže Ana Mirković.

Jedna od ključnih tema, o kojima sa decom treba da razgovaramo još u školskom uzrastu, otvoreno, jasno i bez straha je sajber nasilje. Prepoznavanje opasnosti u online svetu se uči, a pomoć za razvijanje tih veština treba da pruže roditelji i nastavnici.

Zlostavljač je uvek prisutan, on je u mobilnom telefonu, to znači da je u džepu, ispod jastuka, u rancu i ne može se od njega pobeći. U ovim temama je najvažnije znati koliko ne znamo i tek kad shvatimo koliko ne znamo, možemo i da radimo na sebi – objašnjava psihološkinja.

Inače, Institut za digitalne komunikacije i kompanija A1 Srbija, ove jeseni organizuju besplatne edukativne radionice za decu, roditelje i nastavnike širom Srbije.

Ostale vesti

Komentari

1 thought on “Edukativna radionica o digitalnom nasilju za decu i roditelje

Comments are closed.

back-to-top